Home ȘtiriProiecte secrete Dacia Spring 2024: 20 CP în plus și baterie mai mare cu 2 kWh

Dacia Spring 2024: 20 CP în plus și baterie mai mare cu 2 kWh

de Răzvan Măgureanu
Dacia Spring

Pe contul de facebook Dacia Spring România (oficial), un utilizator a prezentat o randare despre cum ar putea arăta în 2024 Dacia Spring cu noul logo al mărcii. 

Lansată în toamna lui 2021, Dacia Spring a devenit rapid cea mai vândută mașină electrică din România, cu peste 10.000 unități vândute în 2022. De altfel, prima Dacia electrică, produsă 100% în China, a înregistrat un succes uriaș, de peste 110.000 comenzi și aproape 70.000 livrări de la lansare. Până la sfârșitul lui noiembrie 2022, cea mai mare piață era Germania cu aproape 29.000 exemplare vândute, urmată de Franța cu peste 14.000 unități.

Se pare că Dacia se pregătește de un facelift, ocazie cu care se vor îmbunătăți și performanțele. Micuța Dacie electrică trebuie să se pregătească să facă față viitorilor concurenți. Atât grupul Hyunda-Kia cât și grupul VW au anunțat că lucrează la viitoare modele electrice de clasă mică care vor debuta în 2025. De la grupul VW vor veni VW ID/1/ID.2, Cupra Urban Rebel și un model de la Skoda, iar Hyundai și Kia vor lansa un model electric de clasă mică cu o putere de circa 100-120 CP.

Criticată pentru puterea scăzută de numai 45 CP, care oferă totuși performanțe suficiente în oraș, se pare că inginerii de la Renault se gândesc la creșterea puterii de la 45 la 65 CP. Este o creștere substanțială de putere de 40% care va îmbunătăți cu siguranță accelerațiile și reprizele lui Dacia Spring. Sunt zvonuri care anunță și o creștere a capacității bateriei cu 2 kWh. Bateria actuală are o capacitate netă de 27,4 kWh, care îi conferă o autonomie WLTP  de 230 km, suficientă pentru un model citadin.

Deoarece vrea să își păstreze avantajul de preț,  noi nu credem că Dacia va veni cu o baterie mai mare, ci eventual să îmbunătățească chimia bateriei care ar putea conduce la același rezultat, și anume o creștere a autonomiei. De asemenea, benefic pentru o autonomie ar fi și introducerea recuperării energiei la frânare. Și Hyundai/Kia și VW au anunțat ca țintă  pentru viitoarele lor modele de oraș un preț de 25.000 euro. În contextul actual al scumpirii materiilor prime în general și al celor pentru baterii, acest preț nu este realist. În prezent, VW e-Up începe de la 26.000 euro.

În ceea ce privește designul, randarea prezentată indică o parte frontală similară cu a conceptului Bigster, care ar integra mai bine micul model electric în filozofia viitoare de design a mărcii Dacia.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.