Home ȘtiriProiecte secrete Fiat Multipla se întoarce sub formă de SUV

Fiat Multipla se întoarce sub formă de SUV

de Răzvan Măgureanu
Fiat Multipla harta modele noi Fiat

Fiat își reorganizează gama de modele și vrea să lanseze două SUV-uri care s-ar putea numi Fiat 600 și Fiat Multipla și un succesor pentru Fiat Punto.

Foto: Auto passione italiana

După fuziunea cu PSA, Fiat își reorganizează gama de modele cu ajutorul platformelor PSA. Italienii vor să se concentreze pe ceea ce știu să facă mai bine și anume mașini mici.

Primul obiectiv este lansarea unui nou SUV de clasă mică care va avea în jur de 4 metri lungime și 1,52 metri înălțime. Acesta va fi construit pe a doua generație a platformei CMP2 de la Peugeot care a debutat în 2018 pe DS3 și va avea motoare pe benzină, hibride și electrice. SUV-ul de clasă mică se va numi Fiat 600 (nume de cod F364) și se va plasa în gamă sub actualul 500X, urmând să aibă ca rivali Opel Mokka dar și noul Jeep Avenger.  Acesta se va produce în Polonia și va fi disponibil din septembrie 2023.

În 2024 se va încheia producția lui Tipo și 500X la uzina din Melfi unde se vor produce alte modele PSA dar și noua Lancia Aurelia. În locul lor, Fiat vrea să construiască un SUV mai mare decât 600 dar tot în limitele clasei mici adică nu va depăși 4,30 metri lungime. Acesta se va baza tot pe platforma CMP, va avea doar propulsie electrică și s-ar putea numi Multipla dar Fiat nu a luat încă o decizie finală în privința numelui. Viitorul SUV ar urma să debuteze în 2025 și s-ar putea produce în Turcia unde vor fi disponibile capacități de producție după ce producția lui Doblo și Doblo electric se va muta în Spania. O altă locație posibilă ar fi Trnava, în Slovacia, unde peugeot și Citroen au capacități de producție disponibile.

Dar până în 2025, Fiat mai are un proiect important. Italienii vor să construiască din nou un model de clasă mică succesor al lui Fiat Punto. În acest moment Fiat nu mai are nici un model de clasă mică în Europa, ci doar în America de Sud, unde se numește Argo. În schimb, italienii au două modele de clasă mini, Fiat 500 (doar mild hybrid) și Panda (doar mild hybrid). Producția lui 500 hybrid se va încheia în 2023 iar a lui Panda hybrid în 2026 și în locul lor Fiat vrea să ofere un model de clasă mică cu propulsie full electrică bazat tot pe platforma CMP de la Peugeot care să înlocuiască și Argo din America de Sud.
Noul model de clasă mică se va produce în Brazilia sub numele de Argo pentru America de Sud și în Serbia pentru Europa sub numele de Panda.

Apoi, în 2026 va debuta a doua generație Fiat 500e care se va produce la Torino și se va baza pe noua platformă STLA Small care este dezvoltată de Fiat împreună cu Jeep.
În plan se mai află și lansarea în 2023 a lui Fiat Topolino, model paralel cu Citroen Ami care se va produce în Maroc. Din 2027 toate modelele Fiat vor fi doar electrice.

Iată calendarul detaliat de modele:
2023 
septembrie – Fiat 600 (nume de cod F364) SUV de clasă mică
Fiat Topolino, modele paralel cu Citroen AMI
Finalul producției lui 500 hybrid
2024 
Noul Fiat Panda succesor pentru Punto și Argo
Finalul producției lui 500X și Tipo
2025
Noul Fiat Multipla succesor pentru 500X și Tipo
2026 
Fiat 500e generația a doua
Finalul producției lui Fiat Panda Hybrid

Blogul italian Autopassioneitaliana prezintă o hartă a calendarului de modele Fiat pentru următorii ani pe care v-o arătăm în acest material.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.