Home ȘtiriInfrastructură Fier beton subțire ca degetul în piciorul de la podul Luțca peste Siret

Fier beton subțire ca degetul în piciorul de la podul Luțca peste Siret

de Răzvan Măgureanu
podul lutca

Pe 9 iunie, podul Luțca peste Siret s-a prăbușit. Toată lumea se întreabă care sunt cauzele. Ca să înțelegem priviți vă rog grosimea fierului beton și densitatea fierului beton de la unul din pilonii principali ai podului.

Video: Roman TV

Când vezi asemenea imagini te gândești că ne-au bombardat rușii. Din fericire, nu s-a întâmplat așa. Dar mai rău decât un bombardament este corupția. Nu suntem specialiști în structuri de rezistență a podurilor dar priviți vă rog imaginile furnizate de Roman TV.

În print screen-ul selectat de noi se observă foarte clar unul din pilonii rupți ai podului. Este șocant să vezi că fier beton există doar în centrul stâlpului unde se observă câteva bare răzlețe de fier beton. Iar grosimea acestora este de cascadorii râsului. Este greu să ne dăm seama din imagini ce grosime exactă are fierul beton dar privind în ansamblu este evident că este mult subdimensionat.

În plus, piciorul de la podul Luțca ar fi trebuit să aibă o structură circulară de fier beton care să asigure rezistența, ori aceasta lipsește în totalitate. Ancheta trebuie să facă lumină.

Ne e și frică și mai întrebăm dacă betonul respectă clasa de calitate. După cum arată, acela nu este nici măcar beton B300. Presa scrie că unii dintre cei care au lucrat la pod au fost condamnați pentru furt de pietriș.

Este greu de crezut că un inginer de rezistență ar fi proiectat un picior de pod în acest mod dar sigur că în România orice e posibil. Însă mai degrabă eu cred că este vorba de furt și corupție. Mai mult ca sigur acel fier beton destinat podului a fost furat și utilizat la alte lucrări pentru că altă explicație logică nu există.
În 1977, la cutremur când s-a prăbușit scara blocului OD16 din București pentru că s-a furat fier beton, scara nu a fost ancorată de celelalte scări și au murit zeci de oameni, responsabilii au fost condamnați pe viață. Așteptăm cu interes ancheta parchetului.

Din fericire, de data aceasta corupția nu a produs și victime umane cum s-a întâmplat în spitale sau la Colectiv.  TVR anunță că lucrările la podul prăbușit au fost executate de firma Darcons SRL. Potrivit portalului specializat Confidas, acționarul unic al formei este Romică Rotaru, fost consilier județean PSD și tatăl fostului deputat PSD Alexandru Rotaru.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.