Home ȘtiriProiecte secrete Kia EV8 prefigurează viitorul Stinger și vine în 2026 pe o platformă nouă

Kia EV8 prefigurează viitorul Stinger și vine în 2026 pe o platformă nouă

de Răzvan Măgureanu
Kia EV8

Kia se gândește la un succesor cu propulsie exclusiv electrică pentru Stinger. Conceptul cu codul intern “GT1” prefigurează viitorul Kia EV8 care va debuta în 2026 pe o platformă complet nouă.

Foto: Kia 

Kia nu renunță la ambițiile sportive. Sigur, Kia are în catalog EV6 GT cu 585 CP dar coreenii doresc mai mult decât o limuzină sport și vor să lanseze un succesor pentru Kia Stinger.

Conform unei informări interne, Kia lucrează la un model sport din clasa medie superioară care are deocamdată codul de proiect “GT1”. Se pare că noul model sport se va numi Kia EV8 și va fi primul construit pe noua platformă eM, care va succede platformei actuale E-GMP (Electric Global Modular Platform).

Conform datelor tehnice scăpate pe internet, Kia EV8 va fi disponibilă în trei versiuni:
– un motor spate de 160 kW
– două motoare, câte unul pe fiecare punte , de 160 kW fiecare
– două motoare, câte unul pe fiecare punte, de 200 kW pe puntea față și 250 kW pe puntea spate. Astfel, modelul de top ar urma să aibă 450 kW (612 CP).

Marea surpriză este că deși este o mașină sport și ar trebui să fie cât mai ușoară, Kia o va echipa cu o baterie Li-Ion de mare capacitate care va avea 113,2 kWh. Această capacitate este un record deoarece concurența are baterii mai mici. De exemplu, Mercedes EQS SUV are o baterie de 108,4 Kwh net, Tesla Model S de 100 kWh, BMW iX de 101,7 kWh iar Kia EV9 de 99,8 kWh. Astfel, Kia EV8 promite o autonomie între 700 și 800 km.

Kia EV8 va fi produsă la uzina Kia din Hwaseong și va fi primul model pe noua platformă eM. După 2025, toate modelele electrice ale grupuluyi Hyundai Kia se vor baza pe această platformă.  Noua platformă va păstra arhitectura pe 800V, va permite actualizări over-the-air și va dispune minim de nivelul 3 de autonomie.

În paralel, Hyundai-Kia vor avea o platformă eS cu tehnologie pe 400V pentru vehicule comerciale.

Kia își va extinde prezența electrică în Europa în acest an. După Kia EV9 care a debutat la începutul anului, spre finalul anului va debuta Kia EV3, concurent cu MG ZS EV, viitorul Renault 4, Volvo EX30, Jeep Avenger și Peugeot e-2008. În schimb, nu este decis încă dacă Kia EV5 va fi disponibil și în Europa.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.