Home Modele noi Lexus LBX, SUV premium de clasă mică proiectat în Europa

Lexus LBX, SUV premium de clasă mică proiectat în Europa

de Răzvan Măgureanu
Lexus LBX

Construit pe platforma GA-B a lui Yaris Cross, Lexus LBX are proporții diferite și este mai luxos, fiind primul Lexus proiectat în Europa pentru Europa.

De unde vine numele LBX? B ar putea fi de la clasa mică dar și prescurtarea de la breakthrough (descoperire) ca o nouă orientare de business a brandului Lexus în Europa.  Sau de la programul Lexus Bespoke care va oferi numeroase opțiuni de personalizare.

Construit pe platforma GA-B utilizată și la Yaris Cross, Lexus LBX are proporții complet diferite. Cu 4190 mm lungime, 1825 mm lățime și 1545 mm înălțime, este cu 10 mm mai lung, cu 60 mm mai lat și cu 50 mm mai scund decât Toyota Yaris Cross și rulează pe jante de 18 inchi ceea ce îi conferă o prezență mai dinamică. De asemenea, ampatamentul de 2580 mm este cu 20 mm mai mare decât la Yaris Cross.

Cu Lexus LBX (Lexus Breakthrough Crossover), Lexus vrea să atragă o nouă generație de clienți, mai tineri care până acum nu au avut nici un Lexus. Deși la bază Lexus LBX este doar o Toyota Yaris Cross, efectul de transformare și upgradare spre segmentul premium a fost uriaș.

De asemenea, nouă este modalitatea de abordare a nivelurilor de echipări. Dacă până acum, nivelurile de echipări reprezentau diferite grade de echipare și echipamente de confort, la Lexus LBX vor fi oferite patru „atmosfere” diferite pe lângă echiparea de bază. Acest lucru înseamnă că fiecare atmosferă va reprezenta o temă dinamică, rafinată sau sportivă în ceea ce privește detaliile, culorile, texturile și finisările.

Astfel, sunt disponibile atmosferele Emotion, Cool, Elegant și Relax.  Elegant și Relax conferă un feeling rafinat în timp ce Emotion și Dynamic au un carcater mai sportiv. Emotion și Cool au vopsea bi-ton și jante de 18 inchi, iar Elegant și Relax au vopsea într-o singură culoare.

La interior, Emotion vine cu tapițerie de piele sintetică perforată cu accente roșii și cusături contrastante pe scaune, consola centrală și fețele de uși. Versiunea Cool care exprimă un caracter dinamic de top are tapițerie de piele combinată cu fibre sintetice în culori negru/gri închis cu detalii și cusături de culoarea cuprului.

La atmosfera Elegant este disponibilă o tapițerie de piele sintetică în maro Forest iar la Relax se oferă tapițerie de piele semi-anilină de culoare Saddle Tan sau neagră.

Designul exterior se caracterizează prin grila tradițională Lexus, care nu este atât de masivă precum la modelele mai mari iar pentru un look mai sportiv, montantul față a fost împins puțin spre înapoi și astfel capota este puțin mai lungă.

Lexus LBX

Interiorul se bazează pe conceptul Tazuna introdus la Lexus NX, la care principalele comutatoare și informații sunt plasate în jurul șoferului, astfel că operarea lor necesită mișcări minimale ale ochilor și mâinilor.
În Lexus LBX debutează noul display de 12,3 inchi pentru instrumentele de bord care este acompaniat de un display tactil de 9,8 inchi încastrat în bord cu navigație pe bază de cloud, comandă vocală Hey Lexus și conexiune fără fir pentru Apple CarPlay și Android Auto. Opțional, este disponibil un head-up display.

Colegii de la auto motor und sport care au prezentat la prezentarea statică a lui Lexus LBX spun că se stă confortabil în spate chiar și pentru călătorii lungi iar în spatele banchetei fracționabile se află un portbagaj decent de 332 litri. La versiunea cu tracțiune integrală cu un al doilea motor la puntea spate, volumul portbagajului va fi mai mic.

Propulsie hibridă

Poate că multă lume se aștepta la o propulsie electrică dar Lexus rămâne fidelă propulsiei hibride. Astfel, sub capotă rulează un sistem similar cu cel de la cel mai puternic Yaris. Un motor termic în trei cilindri de 1,5 litri și un puternic motor electric dezvoltă în total 136 CP și 185 Nm. Sistemul hibrid se bazează pe noua baterie pipolară NiMH care este mai ușoară, mai compactă și are un nou sistem de răcire. Deși este un model de clasă mică, în viitor Lexus va oferi și o versiune cu tracțiune integrală, un al doilea motor electric urmând să antreneze puntea spate.

Deși Lexus LBX se va produce de la finalul anului doar în uzina Toyota din Japonia TMEJ (Toyota Motor East Japan), acesta a fost dezvoltat în Europa, fiind primul Lexus dezvoltat în Europa. Lexus LBX va fi disponibil la dealeri la începutul lui 2024 și Lexus speră ca acesta să devină cel mai vândut model în Europa, cu vânzări de 100.000 unități pe an.

Lexus nu dă deocamdată informații despre prețuri. Dar având în vedere că cel mai scump Yaris Cross 4×2 costă 29.291 euro în echiparea Elegant și 27.190 euro la Dynamic, și că LBX are o putere mai mare față de Yaris Cross, ne așteptăm ca acesta să coste între 32.000 și 35.000 euro în versiunile 4×2, adică în zona de prețuri a lui DS3.

Lexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBXLexus LBX

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.