Constructorul ceh a prezentat noua Skoda Fabia, ajunsă la a patra generație, care rulează acum pe platforma MQB-A0 a grupului Volkswagen.
La 22 de ani de la debutul modelului Fabia, continuatorul pe atunci al modelului Felicia (ultimul model produs de Skoda înaintea preluării de către Volkswagen), constructorul ceh a prezentat noua Skoda Fabia, modelul de clasă mică ajungând acum la a patra generație. În toți acești 22 de ani, Skoda a vândut aproximativ 4,5 milioane de unități Fabia.
Așa cum era de așteptat, noua Skoda Fabia a fost construită pe platforma modulară MQB-A0 a grupului Volkswagen, iar schimbările sunt destul de mari. În primul rând, modelul cehilor are acum aproape 4,11 metri, fiind cu 11 cm mai lung decât modelul pe care îl înlocuiește. Apoi, tot datorită platformei, noua generație oferă 50 litri în plus la nivelul volumului portbagajului, care ajunge astfel la 380 litri, cel mai mare din segment, spune constructorul ceh. Nu în ultimul rând, mașina se laudă cu un coeficient aerodinamic de 0,28, un nou record pentru clasa mică, după afirmațiile Skoda. Această valoare a fost obținută printr-o atenție deosebită la proiectarea elementelor aerodinamice, inclusiv fante ale grilei inferioare care se închid automat atunci când nu este nevoie de răcire. Numai de aici, spune Skoda, se obține o reducere a consumului cu 0,2 litri/100 km la o viteză constantă de 120 km/h.
Designul se vrea unul emoțional, dar se încadrează mai degrabă în stilul modern și tehnologizat al modelelor actuale Skoda. Există o nouă paletă de culori, dar și noi modele de jante, care ajung până la 18 inchi.
Interiorul vine cu un display central floating (maxim 9,2 inchi) și, opțional, Virtual Cockpit, adică tablou de bord digital cu diagonala de 10,25 inchi și cinci layout-uri la nivelul graficii. Pentru prima dată, Skoda Fabia este oferită cu Climatronic pe două zone, plus grile de ventilație pentru pasagerii din spate. Sistemul infortaiment de top oferă control prin gesturi și, opțional, asistentul vocal Laura, plus conectivitate completă, inclusiv eSIM.
Cinci motorizări sunt anunțate deocamdată, toate din familia EVO, gama fiind asemănătoare cu cea a modelului Polo facelift. Propulsorul de bază este un 1.0 MPI, în 3 cilindri, care produce 65 CP și 93 Nm (0-100 km/h în 15,5 secunde). Același motor este oferit și cu 80 CP (cuplu tot de 93 Nm), ambele fiind cuplate la o cutie de viteze manuală, cu 5 trepte. Urmează apoi motorul de 1.0 TSI, disponibil cu 95 CP (cutie manuală, cu 5 trepte) sau 110 CP (Manuală cu 6 trepte sau DSG cu 7 trepte). Cel mai puternic motor este cel de 1,5 litri TSI, cu 150 CP și 250 Nm, care vine doar în combinație cu cutia DSG cu 7 trepte.