Home Modele noi Oficial: Alpine A290 – Hothatch de 220 CP pe baza lui Renault 5

Oficial: Alpine A290 – Hothatch de 220 CP pe baza lui Renault 5

de Dan Damian
Alpine A290

Alpine a prezentat astăzi primul hothatch electric al mărcii. Acesta oferă 220 CP și, previzibil, este bazat pe micul Renault 5.

Încă așteptăm debutul pe piață al noului Renault 5, dar iată că el are deja un frate orientat către performanță. Vine de la Alpine și, de altfel, era așteptat, pentru că a fost prefigurat de conceptul Alpine A290_B, prezentat anul trecut. A290 este cel mai mic model Alpine și va fi urmat de alte două modele: un crossover compact și noul A110.

Alpine A290

Alpine A290 nu este doar o versiune a lui Renault 5 cu doar câteva detalii care să sugereze sportivitate. Designerii au lucrat mult la estetică și au urmat destul de fidel liniile conceptului. Astfel, vedem farurile cu semnătura luminoasă în forma literei X, care amintește de motorsport. Dar asta nu e tot. Un Alpine trebuie să aibă patru faruri, așa că A290 a primit unele suplimentare, ca niște proiectoare supradimensionat, pe care semnătura luminoasă a literei X este mult mai vizibilă și generează o animație atunci când șoferul se apropie cu cartela de mașină. Evident, partea inferioară a spoilerului este mult mai sportiv desenată, în stilul unor prize de aer mai mari.

Alpine A290

Pe laterale se observă imediat, după contururile evadate ale aripilor, liniile din fața pasajelor roților spate, care amintesc de prizele de aer ale lui Renault 5 Turbo, iar în spate a fost modificată zona inferioară a spoilerului, sub forma unui difuzor de aer. Francezii au preferat să nu monteze un eleron mai consistent, pentru că ar fi afectat eficiența sistemului de propulsie.

Jantele de 19 inchi (standard) sunt oferite în două modele diferite, iar pe puntea față se observă etrierii Brembo, cu patru pistonașe (aceeași de la actualul A110). Etrierii față/spate pot fi comandați în culorile Racing Red sau Alpine Blue.

Cumva, Alpine a reușit să obțină o masă de 1.479 kg pentru A290, cu 46 kg mai puțin decât un R5 cu aceeași baterie.

Interior sport

În habitaclu, modificările sunt parcă și mai ample. Da, vedem același tablou de bord de 10,25 inchi și display-ul multimedia de 10,1 inchi, dar acestea au o grafică schimbată, tot în ideea de sportivitate în stilul Alpine. Pe display-ul central au apărut chiar alte funcții, cum ar fi cea de telemetrie, care arată în detaliu parametrii mașinii și ai sistemului de propulsie.

Alpine A290

Primul care atrage atenția este volanul cu partea inferioară aplatizată, tapițat cu piele Nappa. Pe acesta, în partea stângă, este butonul Recharge, de unde poți selecta nivelul de recuperare a energiei. În partea dreaptă este butonul prin care selectezi modurile de condus (Save, Normal, Sport și Personal). Observați butonul roșu de pe volan, în dreapta-sus. Este butonul Overtake (seamănă cu tastele M1 și M2 de la modelele M BMW). La apăsare, acesta livrează instant puterea maximă (poți face asta și prin kick-down).

Alpine A290

Și o mare diferență față de modelul din care provine: Alpine A290 nu mai are comanda transmisiei în spatele volanul, care Renault 5. Francezii au preferat o soluție care amintește de competiții, cu trei butoane (D, N, R) pe consola centrală, între scaune. Scaune care sunt cu totul noi, în stil Alpine, cu un mare accent pe susținerea laterală, dar punctează și la nivel de stil, cu numele modelului, culorile drapelului francez și cusături speciale.

Alpine A290

Perfomanța pe două nivele

Am spus că Alpine A290 livrează 220 CP. Da, în versiunile de top, GT Performance și GTS, când are și 300 Nm și poate atinge 100 km/h în 6,4 secunde. La bază, există versiunile GT și GT Premium, cu 180 CP (285 Nm). În ceea ce privește bateria, nu există diferențe între cele două versiuni de putere. Aceasta are 52 kWh și asigură o autonomie WLTP de 380 km, cu 30 km mai puțin decât un R5 cu aceeași baterie. Nu s-au schimbat nici alți parametri. Bateria lui A290 se poate încărca la maxim 100 kW la DC și 11 kW la AC. Alpine spune și faptul că încărcătorul este  bidirecțional, adică mașina oferă funcție V2L și este compatibil V2G.

Alpine A290

La debut, va fi disponibilă versiunea A290 GTS Premiere Edition, în 1955 de exemplare, cu echipamente suplimentare și plăcută care să ateste numărul exemplarului în cadrul ediției.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.