„După ce am condus noul iX pe perioada sărbătorilor de iarnă, revenirea la Seria 5 Touring cu motorizare diesel pe care o folosesc de obicei s-a simțit nefirească. BMW 530d Touring este o mașină extraordinară, mai ales pentru călătorii lungi, însă după experiența full electrică din iX, mi s-a părut nejustificat de complicată.” Sunt spusele lui Johann Kistler, manager de proiect pentru noul BMW iX. Lucrează la BMW din 1978, iar înainte să preia proiectul iX, a fost responsabil de Seria 5 G30 – adică exact de mașina pe care noul iX o face să pară depășită.
Însă cei care au condus o mașină electric vor înțelege contextul: mașinile electrice chiar fac viața la volan mai ușoară. Iar un model revoluționar ca iX, conceput special pentru propulsia full electrică, redefinește conceptul de succes al unui Sports Activity Vehicle (SAV).
BMW iX: Revoluție pe toate planurile
Programat să debuteze pe piață în a doua jumătate a acestui an, BMW iX este al treilea model full electric al bavarezilor (după i3, prezentat în 2012 și iX3, lansat anul trecut și produs exclusiv în China). Noul SUV are dimensiuni comparabile cu cele ale lui iX, însă cu o linie a plafonului coborâtă ca la X6, și este construit pe baza unei platforme complet noi, care utilizează o tehnologie de fabricație inovatoare, denumită Carbon Cage. Evoluată din tehnologia Carbon Core care a debutat pe Seria 7, aceasta combină aluminiul și oțelul de înaltă rezistență cu fibra de carbon și un material termoplastic pentru a obține o rigiditate torsională excelentă și o masă proprie cât mai redusă. Chiar și așa, din cauza bateriei cu o capacitate de peste 100 kWh pe care iX o va integra în podea, masa proprie a mașinii va depăși 2,5 tone.
Proiectat din interior către exterior, iX va oferi o experiență unică în habitaclul său proiectat pentru cinci pasageri. Lipsa tunelului median și funcționalitatea atent studiată vor spori confortul și senzația de spațiu din interior la un nivel inaccesibil într-un automobil cu propulsie termică. Designul abordat marchează o nouă schimbare de stil pentru BMW, care deși introduce o serie de tehnologii de asistență, face totul să pară mai simplu și mai ușor de operat. Abordarea „shy tech”, cum o numesc bavarezii, ascunde numeroasele dotări într-un stil discret, aproape invizibil, fie că vorbim de difuzoarele sistemului multimedia sau de proiectorul de la head-up display din panoul de instrumente. Volanul cu formă hexagonală, selectorul transmisiei și ecranul curbat de pe bord, orientat către șofer, promovează abordarea futuristă a condusului, păstrând totodată și tradițiile puternice ale mărcii.
BMW iX va fi primul model BMW care va aduce în serie noua generație a sistemului de infotainment iDrive prezentată la CES 2021. Acesta va dezvolta numărul de funcții de asistență, făcând condusul mai simplu și mai sigur. Automatizarea unor elemente ale condusului va crește, iar serviciile bazate pe cloud va procesa tot mai multe date în timp real. Datele înregistrate de numeroșii senzori de pe mașină va permite dezvoltarea funcțiilor de inteligență artificială, însă interfața dintre om și mașină va fi simplificată, evitând astfel încărcarea șoferului cu un flux de informații care l-ar putea distrage de la condus.
BMW iX: A cincea generație de propulsie BMW eDrive
iX va dispune de două motoare electrice cu o putere totală de peste 500 CP, care va asigura o accelerație de la 0 la 100 km/h în mai puțin de 5,0 secunde. Energia va fi asigurată de o baterie cu o putere brută de peste 100 kWh, iar aerodinamica inovatoare și numeroasele tehnologii de reducere a consumului promit atingerea unei autonomii de peste 600 km în ciclul WLTP. BMW a avut ca obiectiv în timpul proiectării obținerea unui consum mediu de sub 21 kWh/100 km – o valoare excepțională pentru un automobil de gabaritul lui iX.
Cu o baterie atât de mare, încărcarea rapidă este esențială pentru utilizarea mașinii și pentru călătorii lungi. Astfel, iX permite alimentarea de la stațiile DC cu puteri de până la 200 kW, asigurând încărcarea bateriei de la 10 la 80% în mai puțin de 40 min (în condiții optime). În schimb, încărcarea de la un wallbox de 11 kW durează circa 11 ore.