Home Modele noi Oficial: Hyundai Ioniq 6, design spectaculos și aerodinamică record

Oficial: Hyundai Ioniq 6, design spectaculos și aerodinamică record

de Dan Damian
Hyundai Ioniq 6

Constructorul coreean a prezentat modelul Hyundai Ioniq 6 al cărui design spectaculos îl plasează undeva între o berlină coupe și fastback.

Anunțat de ceva timp, noul model din gama Ioniq este inspirat de conceptul Prophecy, care a fost arătat în 2020 (trebuia să vină, atunci, la Geneva, dar salonul elvețian a fost anulat). Surprinzător este că Ioniq 6 a păstrat foarte mult din ideea de design a conceptului, în condițiile în care vorbim despre o estetică foarte îndrăzneață.

Partea frontală este desenată din linii simple, curate, dar tensionate, cu faruri pe fond negru, ale căror LED-uri de zi sunt formate din grupuri mari de pixeli, în timp ce zona inferioară pune în valoare libertatea designului atunci când nu ești constrâns de prezența unei grile. Pe laterale vedem mânerele tip pop-up ale portierelor și jante de 18 inch, dar adevăratul spectacol este la partea din spate: luneta foarte plonjată, un fel de eleron mare, care reprezintă primul nivel al posteriorului,   mai jos un eleron integrat, sub care vedem linia de LED-uri care se întinde pe toată lățimea și formează stopurile. Partea inferioară este neagră, masivă și integrează stilurile de ceață + luminile de marșarier pe înălțime. Toate aceste lumini sunt ceea ce Hyundai numește “Parametric Pixels”, adică pixeli mari, care formează identitatea sub-brandului Ioniq. La Ioniq 6 sunt 700 de astfel de pixeli.

Hyundai Ioniq 6

Ioniq 6 este mai lung decât Ioniq 5. Are 4,86 metri, lățimea este de 1,88 metri, iar înălțimea este foarte redusă, doar 1,49 metri. Spuneam că Ioniq 6 are o aerodinamică record pentru Hyundai și se apropie de cei mai buni. Coeficientul de 0,21 al lui Ioniq 6 este același cu cel al modelului Tesla Model S și cu 0,01 mai mare decât cel al modelului Mercedes EQS. Trebuie ținut cont și de faptul că acest coeficient aerodinamic este atins cu camerele video pe post de oglinzi exterioare, care sunt opționale și doar pe anumite piețe.

Hyundai Ioniq 6

Interiorul este o versiune redesenată a celui de la Ioniq 5, la nivelul planșei de bord. Tot un display mare, care unește sub aceeași suprafață tabloul de bord de 12 inch și display-ul sistemului multimedia tot de 12 inchi. Nu mai puțin de 64 de culori sunt disponibile pentru luminile ambientale, plus 6 combinații de câte două culori. În funcție de nivelul de echipare, tapițeria poate fi din piele, material obținut din pet-uri reciclate, prezent și la nivelul bordului. În plus (și în premieră pentru Ioniq), mochetele sunt realizate din plase de pescuit reciclate.

Platforma E-GMP este aceeași de la Ioniq 5, pe arhitectură de 800V, dar se anunță surprize la capitolul motorizări, în sensul că Hyundai vrea o versiune cu peste 500 km autonomie, dar și una (cu două motoare) de peste 500 CP. Deocamdată, Hyundai nu a dat nici un fel de detalii tehnice. Le vom afla însă luna viitoare (iulie).

 

 

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.