Home Știri (Video) Salonul Auto de la New York – iată premierele majore ale primei zile

(Video) Salonul Auto de la New York – iată premierele majore ale primei zile

de Aurel Niculescu

Evenimentul auto din orașul care pentru multă lume întruchipează însuși America va începe pentru public abia peste două zile, însă noi deja am aflat totul despre noutățile cele mai interesante prezentate în prima zi dedicată presei de specialitate.

Probabil cel mai ușor de trecut cu vederea – cel puțin la o privire nu foarte atentă – ar putea fi Mini-ul Cooper SE Countryman All4. Însă modelul prezent la New York poartă și denumirea Panamericana, iar fanii vor descoperi că Mini a optat pentru trenul de rulare hibrid. Motivul este simplu – compania vrea să popularizeze capabilitățile sistemului de propulsie electrificat cu ajutorul unei aventuroase călătorii de-a lungul cunoscutei rute ce îi va purta cale de nu mai puțin de 25.750 km (de fapt, cu variantele adiționale, traseul poate ajunge la aproape 50.000 km) între statul Alaska și Tierra del Fuego. Interamericana, Ruta Panamericana ori Pan-American Highway – nu contează numele, cu siguranță traversarea continentului american de la nord la sud va fi o aventură unică în viață…


Tot pregătită de aventuri pare și cea de-a cincea generație a faimosului SUV de la Toyota – RAV4 s-a înnoit complet de la plafon la roți, iar noi europenii ne putem aștepta ca versiunea nord-americană să fie aproape identică cu cea pentru bătrânul continent datorită trecerii la noua platformă TNGA a companiei. Astfel, designul exterior și interior ar trebui să fie păstrat – la fel și noile sisteme de siguranță Safety Sense 2.0 sau o parte din capabilitățile tehnice. Dacă propulsoarele de 2,5 litri ar putea rămâne doar pentru America, japonezii cel mai probabil vor aduce și în Europa noile sisteme AWD, trei la număr sau noua transmisie automată cu opt rapoarte. Prima opțiune AWD este convențională, a doua are legătură cu sistemul hibrid, iar cea de-a treia este complet nouă: „Dynamic Torque Vectoring All-Wheel Drive” poate deconecta complet puntea spate dar și trimite 50% din cuplu către aceasta, inclusiv variabil stânga-dreapta.


Dacă majoritatea noutăților – fie ele concepte, modele de performanță sau mainstream – au fost anunțate cu grijă de producători uneori cu mult înaintea începerii salonului „Big Apple”, Cadillac în schimb a păstrat ascunsă surpriza introducerii unui model complet nou în gama sa. Noul XT4 nu are un predecesor și intră în luptă în categoria SUV-urilor de lux compacte, fiind plasat imediat sub popularul crossover XT5. Practic la interior, cu un design complet nou și extrem de stilat la exterior în cunoscuta manieră Cadillac, XT4 va reprezenta cu siguranță un succes pentru producătorul de lux american – iar noi deja sperăm să-l vedem și în Europa cât mai curând.Teoretic ar fi trebuit să-l încadrăm la categoria concepte, însă realitatea este că viitorul deja a sosit – Jaguar și Waymo (compania Google ocupată cu automatizarea transportului) au anunțat la New York un parteneriat strategic major în sectorul automobilelor autonome. Mai exact, Jaguar va pune la dispoziție celor de la Waymo noul lor SUV complet electric I-Pace, probabil cam în același mod în care o face și FCA cu miile de Chrysler Pacifica Hybrid deja comandate de Waymo. Astfel, Jaguar I-Pace va fi dezvoltat ca model complet autonom – dotat cu sistemele de tip self-driving realizate de Waymo, companiile dorind să creeze „primul automobil electric self-driving de lux din lume”. Mai mult chiar… cei doi parteneri vor să introducă pe șosele nu mai puțin de 20.000 de unități I-Pace complet autonome încă din primii doi ani de producție, urmând ca flota să fie integrată noului serviciu de ride-sharing driverless de la Waymo, ce va fi lansat chiar anul acesta.


Și nu în ultimul rând, avem o mențiune specială – chiar dacă nu de la New York: Rolls-Royce a creat de curând o nouă serie specială, Wraith Luminary Collection, ce va fi produsă în doar 55 de exemplare și inspirată de conceptul dual al cuvântului „Luminary”. Acesta poate fi explicat ca o persoană ce influențează pe alții, în mod special într-un anumit domeniu, dar și ca un corp care iluminează în mod natural – cu referință directă la soare sau lună. Cu ajutorul noii serii speciale Rolls-Royce a debutat practic în premieră mondială o nouă culoare – Sunburst Grey, dar mai ales două noi „opțiuni luminoase”. Astfel, panourile de stejar Tudor, extrase din pădurile Republicii Cehe, au încorporate pentru prima oară o semnătură luminoasă ambientală formată din 176 de elemente LED. Mai mult decât atât, cunoscutul plafon înstelat a primit și el un element nemaiîntâlnit, cele 1340 de lumini din fibră optică putând forma în cadrul constelațiilor și „stele căzătoare”!

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.

Acest site utilizeaza "cookies". Accept Ce înseamnă "Cookie"?