Home Modele noi Skoda Epiq este numele celui mai mic model electric Skoda și vine în 2025

Skoda Epiq este numele celui mai mic model electric Skoda și vine în 2025

de Răzvan Măgureanu
Skoda Epiq

Skoda a dezvăluit astăzi un studiu digital de design al viitorului SUV electric de clasă mică. Modelul de serie se va numi Skoda Epiq și este frate cu viitoarele Cupra Raval și VW ID.2 X, urmând să apară în 2025 la un preț de pornire de 25.000 euro. 

Patru modele electrice în 3 ani 
Urmare a succesului înregistrat cu Skoda Enyaq/Enyaq Coupe care s-au vândut în peste 170.000 exemplare, Skoda și-a intensificat ofensiva electrică. Producătorul ceh a decis deja ce modele electrice va produce în următorii ani:
– Sub proiectul “Small” se ascunde noul SUV Skoda Epiq care va debuta în 2025. Este echivalentul electric al lui Kamiq.
“Compact” este numele SUV-ului compact plasat între Epiq și Enyaq și ar trebui să fie prezentat în 2024. Se numește Skoda Elroq și este echivalentul electric al lui Karoq.
“Space” este numele unui SUV electric de circa 4,90 metri lungime care a fost deja prefigurat de conceptul Vision 7S. Este echivalentul electric al lui Kodiaq. Debut în 2026
“Combi” este un break de clasă compactă echivalent al lui Octavia Combi ;i ar trebui s[ apar[ ]n 2026.

Dar să revenim la Skoda Epiq. Acesta este un SUV de clasă mică cu o lungime de 4,1 metri și un portbagaj imens pentru acest segment de 490 litri. Prin comparație, volumul standard al lui Kamiq este de 400 litri în condițiile în care acesta are o lungime de 4,24 metri, fiind cu 14 cm mai lung decât Epiq.
Cu 4,1 metri lungime, Skoda Epiq are exact gabaritul lui Jeep Avenger care va fi unul din concurenții direcți.

Primul model cu design Modern Solid 
Așa cum a anunțat la prezentarea conceptului Vision 7S, toate modelele electrice de la Skoda vor urma filozofia de design Modern Solid care combină robustețea, funcționalitatea și autenticitatea. Principalele caracteristici ale designului Modern Solid sunt noua grilă Teck-Deck flancată de elementele LED în formă de T pentru luminile de zi și semnalizatoare.

Farurile sunt poziționate mai jos și beneficiază de tehnologia Matrix LED. Barele de protecție față și spate sunt vopsite în crom închis și au fiecare câte opt fante, cele de la extremități fiind vopsite în portocaliu. Studiul digital este vopsit în culoarea alb Moon strălucitor.

Planșă de bord minimalistă 
Planșa de bord este minimalistă și urmează de asemenea filozofia designului Modern Solid. Bordul are un design simplu cu linii drepte iar în centru se află o tabletă a cărei diagonală nu a fost comunicată de Skoda dar pare la fel de mare precum cea a lui VW ID.3 facelift. Sub tabletă se află butoane clasice pentru accesul la diversele submeniuri: climatizare, moduri de condus, sisteme de asistență, sistemul automat de parcare.  Sub acestea este un compartiment generos pentru încărcarea wireless a telefonului.

Skoda Epiq

Este de remarcat că spre deosebire de tableta de la VW ID.3, Skoda Epiq are comenzile climatizării direct pe ecranul tactil și nu sub formă de bară tactilă amplasată dedesubt. Sub ecranul tactil este doar o bară tactilă pentru volumul audio.

În spatele volanului se regășește un display mic pentru instrumentele de bord, similar cu cel de la Enyaq. Culoarea portocalie de la fantele din extremități de la barele de protecție se regăsește și la interior pe bord, consola centrală și fețele de uși.

Skoda Epiq va fi construită pe o versiune simplificată a platformei MEB, cu tracțiune față, pe care o va împărți cu Cupra Raval și VW ID.2/ID.2X. Skoda a anunțat că va fi lansată în 2025 la un preț de pornire de 25.000 euro dar nu a dat niciun fel de detalii despre baterii și motoare, mărginindu-se să declare doar o autonomie maximă de peste 400 km.

Totuși, la prima prezentare, VW a anunțat o baterie de 56 kWh și o autonomie de 450 km pentru VW ID.2. Iar la prima prezentare a lui Cupra Urban Rebel, devenit ulterior Cupra Ravla, Cupra a anunțat un motor cu o putere maximă de 226 CP și o autonomie maximă de până la 440 km.

De aceea, ne așteptăm ca Skoda Epiq să aibă două baterii, una mai mică, de circa 40 kWh care să îi confere o autonomie de circa 300 km și cea mare, în jur de 56 kWh, cu o autonomie de peste 400 km. Skoda Epiq se va produce la uzina din Pamplona, Spania.

Skoda EpiqSkoda EpiqSkoda EpiqSkoda EpiqSkoda EpiqSkoda EpiqSkoda EpiqSkoda EpiqSkoda EpiqSkoda EpiqSkoda EpiqSkoda Epiq

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.