Home Teste Test-Drive: Citroen C5 X – Coregrafia confortului

Test-Drive: Citroen C5 X – Coregrafia confortului

de Dan Damian
Citroen C5 X - Crama Vinalia _8

Citroen știe cel mai bine ce înseamnă confort și știe să-l implementeze pe orice fel de model, cu atât mai mult pe cel mai mare din gamă.

Când ai peste 100 de ani de inovații, design out of the box și o adevărată cultură a confortului, ai și niște obligații față de clienții care așteaptă altceva. În istoria recentă, Citroen a venit cu câteva modele, cum ar fi C5 și C6, care au redefinit confortul, ultimul chiar și designul. Nu toate aceste caracteristici au prins, evident, dar ele rămân în istoria acestui constructor care, undeva pe drum, a promis să facă altfel de mașini. Ultimul exemplu? C5 X, cel mai mare model Citroen, al cărui design reunește într-o formulă originală elemente din trei segmente: berlină, SUV și break. Greu de găsit o mașină de volum mai complexă din punct de vedere estetic. De la farurile (LED) a căror structură trebuie studiată pentru a fi înțeleasă, până la spatele stil fastback, cu o mulțime de detalii, principalul fiind eleronul integrat de la baza lunetei, care include și al treilea stop de frână. Înainte de orice altceva, Citroen C5 X are o prezență puternică și ne-am convins de asta în călătoria noastră, când am fost întrebat de mai multe ori ce model este și, ca întotdeauna, cât costă. E drept că mașina abia a venit în România și acesta a fost primul ei test pe șoselele noastre. Dar a confirmat că atrage atenția.

Citroen C5 X - Crama Vinalia _8

După ce mașinile electrice au început să se impună tot mai mult, a devenit tot mai comună ideea că îți trebuie două mașini, pentru nevoi diferite. Exact asta vrea să combată noul Citroen C5 X, cu argumente solide: eleganța și capacitatea de trecere a unui crossover, spațiul unui break și multifuncționalitate. Ok, nu are versiune diesel, dar în rest oferă cam tot ce dorești: motorizări pe benzină de la 131 CP la 180 CP, plus un PHEV de 224 CP, cu autonomie electrică de 55 km. Practic, te face să nu ai nevoie de mai mult, nici la nivel de spațiu, nici în ceea ce privește propulsia. Noi am avut cea mai puternică motorizare pe benzină, propulsorul de 1,6 litri PureTech, turbo, care produce 180 CP, cuplat la cutia de viteze automată cu opt trepte. Alegerea perfectă, dacă nu vrei să intri în zona PHEV.

Citroen C5 X - Crama Vinalia _8

Dincolo de performanțe, am vrut să vedem exact cum stă acest nou Citroen la capitolul pe care îl stăpânește… dintotdeauna – confortul. Și ne-am convins repede, dacă vrei confort, trebuie să conduci mașina asta. Nu știu dacă vă amintiți suspensia hidropneumatică Hydractive III de pe modelele C5 și C6. Era formidabilă, ducea nivelul de confort aproape de cel al modelelor din clasa de lux. Ei bine, aproape același nivel de confort l-am întâlnit și la C5 X. Fără suspensie hidropneumatică, la care Citroen a renunțat de câțiva ani buni, dar cu amortizare hidraulică progresivă (standard). Mașina plutește, pur și simplu peste denivelări, cumva în contradicție cu ceea ce aștepți să simți atunci când vezi denivelările. Am condus pe un drum pe care l-am făcut de mai multe ori cu alte mașini, drum care include și două treceri la nivel cu calea ferată, unde ți-e milă să mergi chiar și cu 5 km/h și pe care mai bine le eviți la volanul unei mașini sport. În C5 X, la viteză redusă, simți doar că nu este asfalt neted, atât de bine te izolează de diferențele mari de nivel ale traverselor rupte. Cred că v-ați făcut o idee despre cât de confortabil este acest model. Reversul? Nu este sportiv, confortul a fost prioritate absolută, dar este dinamic cu motorul de 180 CP, ai ales în modul Sport, unde propulsorul răspunde mult mai prompt, iar cutia ajută cu schimbări la turații mai mari. Dacă vrei să mergi repede, o poți face, virajele largi sunt perfecte, dar nu trebuie să exagerezi în cele strânse.

Citroen C5 X - Crama Vinalia _8

Totul pentru toți

Ne-am tot gândit unde am putea merge cu mașina asta. Ce s-ar potrivi cu polivalența și confortul ei? Am optat pentru Crama Vinalia, din Ceptura și, odată ajunși acolo, ne-am convins că am făcut alegerea ideală. Acest loc este o oază a confortului, într-o zonă în care cultura vinului este la nivel de artă. Tot aici am găsit un conac construit în stil neo-românesc, care arată impecabil. Nu a fost mereu așa. Conacul are o adevărată istorie. A fost ridicat în anii ’40 și ’70 ai secolului trecut, conform standardelor de atunci (adică… fără standarde). Unele construcții nu aveau nici măcar fundație, totuși, clădirile erau funcționale înainte de Revoluția din 1989, atunci când conacul a servit drept cămin, cantină și birouri administrative pentru Ferma 2.

Citroen C5 X - Crama Vinalia _8

Aici veneau să facă practică elevii și studenții în timpul regimului comunist. Actualul proprietar a cumpărat inițial o jumătate de hectar de viță de vie, în 2011, apoi clădirile eferente, care au fost complet modernizate în doar patru ani. S-a obținut un adevărat domeniu (a cărui intrare lungă de circa 300 metri, printre vița de vie, amintește de podgoriile franțuzești) dedicat culturii vinului și viței de vie. În zonă sunt mai multe podgorii, unele chiar mai mari decât cele 10 hectare care aparțin cramei Vinalia, dar puține sunt atât de complexe. Aici ai absolut tot ce îți trebuie: cazare (20 de camere, cam 40 – 45 de locuri de cazare), restaurant, piscină exterioară, terasă, loc de joacă pentru copii și încă se construiesc alte facilități. Totul este amenajat cu mult bun gust, în stil minimalist, dar cu tot confortul necesar lumii moderne. Crama Vinalia, Conacul din Ceptura este locul perfect nu doar pentru degustări, diverse evenimente sau team-building-uri, ci și pentru retragere în natură, o izolare temporară de zgomotul orașului, de care toți simțim nevoia din când în când. În oricare dintre aceste scenarii, punctul central este vinul. Vinul premium, pentru că toată suprafața a fost, treptat, replantată, astfel încât, din 2016, în Crama Conacului se produc Sauvignon Blanc, Fetească Neagră, Tămâioasă Românească (demisec și sec), Rose din Merlot și Shiraz și Cabernet Sauvignon.

V-am descris care este atmosfera acestei locații situate la puțin peste o oră de București, dar nu v-am spus de unde vine denumirea. Vinalia erau festivaluri care aveau loc în Imperiul Roman, toamna și primăvara, unde locuitorii cetăților se adunau fie pentru a marca culegerea strugurilor, fie pentru o primă degustare a vinului produs din recolta precedentă.

Atmosferă relaxantă

Citroen C5 X s-a potrivit perfect cu Conacul din Ceptura, cred că se simte asta și din fotografii, dar, după câteva ore, a trebuit să ne întoarcem în București, încercând să evităm vânzoleala specifică începutului de weekend. Ocazie cu care am studiat mai aprofundat atmosfera de la bordul mașinii. Dincolo de orice – spațiul este cel care atrage atenția în primul rând. Mașina asta nu bate vreun record de ampatament (2785 mm), dar spațiul este foarte bine structurat, astfel încât, cel puțin pe locurile din spate, ai senzația că este mai mult spațiu decât ar fi necesar (ca idee, niciodată nu este prea mult, la acest capitol). Ceea ce este foarte relaxant pentru pasageri. Ca șofer, ai la dispoziție un tablou de bord digital, poate cam mic, dar pe care poți compune informațiile pe care le vrei. Chiar și pe aceste dimensiuni reduse, informațiile sunt afișate cu fonturi mari, așa că pot fi confortabil urmărite. Ai putea să faci același lucru pe sistemul Head-up Display, cu suprafață mare, pe care poți vedea inclusiv datele computerului de bord (autonomie, consum, viteză medie) pe lângă indicațiile sistemului de navigație buid-in. Display-ul central este unul nou, de 12 inchi, simplu structurat, cu rezoluție bună și viteză de reacție asemenea. Ai aici, pe lângă, CarPlay și Android Auto, asistent vocal care înțelege limbajul liber.

Citroen C5 X - Crama Vinalia _8

Mi-a plăcut faptul că Citroen a lăsat comenzi analogice pentru climatizare (cu afișarea valorilor pe display), dar și designul planșei de bord. Ai trei suprafețe principale, stratificate și îmbinate cursiv, cele inferioare având o textură care amintește de cea a lemnului. Consola centrală, dintre scaune, este destul de simplă: butonul de selectare al cutiei, cel al modurilor de condus: Eco, Comfort și Sport și butonul frânei de parcare cu comandă electronică. O mențiune și pentru scaunele tapițate cu model aparte, între care tronează cotiera fixă, cu deschidere independentă pe două segmente.

Citroen C5 X - Crama Vinalia _8

Motorul? N-ai nevoie de mai mult. 0 – 100 km/h în 8,8 secunde și reprize bune în modul Sport. Consumul este decent pentru aceste valori. Am obținut puțin sub 10 l/100 km în oraș și aproximativ 6,8 l/100 km în extraurban, fără autostradă. Citroen C5 X este, clar, o mașină axată pe confort, dar când ai 180 CP la dispoziție, mai exagerezi cu accelerațiile. Așadar, aceste valori de consum nu sunt obținute în regim eco.

Concluzia? Simplă. C5 X este un etalon de confort în clasa sa, are un design care nu se va demoda prea curând, iar stilul fastback cred că va fi readus periodic în prim-plan, chiar și când vom avea doar electrice, pentru că este foarte atrăgător.

DATE TEHNICE

Caroserie: Crossover cu 5 locuri. L × l × h: 4805 × 1815 × 1485 mm. Ampatament: 2785 mm. Rezervor: 75 l

Tren de rulare: Suspensie față McPherson, spate tip braț tras, cu arcuri elicoidale. Frâne cu discuri ventilate față, discuri spate. Direcție asistată hidraulic. Pneuri: 205/55 R19

Transmisie: Tracțiune față, cutie automată cu 8 trepte

Motor: Benzină, L4, 1598 cm3. Putere maximă: 133 kW (181 CP)/5500 rpm. Cuplu maxim: 250 Nm/1650 rpm.

Performanțe: 0–100 km/h    8,8 s, Viteză maximă           230 km/h, Consum mediu           6,5 l/100 km

Preț de bază: Citroen C5 X 1.6 PureTech 180 Shine        35.400 euro

Foto: Bogdan Paraschiv

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.