Home Teste Test Renault Talisman 2.0 dCi: Revizie de finețe

Test Renault Talisman 2.0 dCi: Revizie de finețe

de Alin Ionescu

În ritmul în care evoluează lumea în zilele noastre, mașinile noi îmbătrânesc mai repede decât oricând. Acest lucru este sesizabil mai ales la mașinile din clasele superioare, care în 2–3 ani ajung să fie depășite chiar și de modelele mai mici din gama aceluiași producător. De exemplu, Renault Talisman, care odinioară era cel mai impresionant model din gamă, a ajuns să fie devansată de mașini mult mai accesibile, precum noile Clio și Captur. Și problema nu ținea doar de dotări și de sistemele de asistență, ci și de feelingul general al interiorului, capitol la care modelele de clasă mică au avansat foarte mult.

Din fericire, anul trecut a venit și rândul lui Renault Talisman să treacă printr-un facelift. Designul exterior nu a fost modificat vizibil, producătorul limitându-se la mici retușuri care au vizat spoilerele și structura blocurilor optice, câteva detalii cromate și o antenă aerodinamică. Asta demonstrează încă o dată că un design bun rezistă bine în timp, iar aspectul său elegant și trăsăturile puternice au fost printre principalele motive pentru care clienții au ales un Talisman.

Schimbările aduse de facelift sunt mult mai vizibile în interior, unde modelul francez este seducător, mai ales în versiunea de top, Initiale Paris. Pe lângă noul sistem multimedia cu ecran mai generos și grafică îmbunătățită și instrumentarul de bord complet digital, Talisman se remarcă prin materialele de calitate mai bună și finisajele realizate cu atenție. Pielea cusută în romburi pe fețele de uși și pe spătarele scaunelor, iluminarea ambientală discretă, decorațiunile din lemn poros de pe planșa de bord și tunelul median reușesc să creeze o atmosferă de bun-gust… pe măsura prețului de 40.250 de euro, cât costa versiunea testată.

Noutățile continuă și sub capotă, unde Renault Talisman a primit o nouă motorizare diesel de top. Da, un nou diesel, în 2020! Ce-i drept, propulsorul nu este dezvoltat de la zero, ci este o versiune revizuită intensiv a dieselului de 2,0 litri pe care Renault și Nissan l-au mai folosit în trecut pe turisme și SUV-uri, dar și pe vehicule comerciale. Cu toate acestea, unitatea impresionează prin rafinament și funcționarea silențioasă, dar și prin puterea dezvoltată.

Cuplat exclusiv la o transmisie automată cu ambreiaj dublu și șase rapoarte, nu se simte însă la fel de rapid în practică pe cât o sugerează cei 200 CP și 400 Nm. Masa proprie de 1670 kg este în limitele normale pentru un sedan de 4,84 metri, însă accelerația de la 0 la 100 km/h în 8,8 secunde este mai lentă decât a Škodei Superb 2.0 TDI 190 CP (8,0 secunde). Pe de altă parte, diferențierea pe care Renault Talisman o face față de orice alt model din segment e sistemul 4Control cu patru roți directoare, care îl face mai manevrabil în oraș, dar și mai stabil la viteze mari.

EVALUARE

+ Design seducător, interior spațios și finisat cu materiale de calitate, rulare confortabilă, motor diesel
puternic

Rezervorul mic de combustibil care penalizează autonomia, preț mare 

 
Caroserie
Sedan cu 5 locuri. L × l × h: 4848 ×
1869 × 1463 mm. Ampatament 2808 mm.
Portbagaj: 608 l. Masă la gol: 1670 kg.
Rezervor: 47 l diesel + 13 l AdBlue
Tren de rulare
Suspensie față independentă de tip MacPherson, suspensie spate semiindependentă cu element torsional, arcuri elicoidale, amortizoare telescopice. Sistem de frânare cu discuri ventilate față și discuri spate. Direcție servoasistată electric. Pneuri: 245/40 R19
Transmisie
Tracțiune față, cutie automată cu ambreiaj dublu și 6 trepte
Motor
Diesel, turbo, L4. Cilindree: 1997 cm3. Putere maximă: 147 kW (200 CP)/3500 rpm. Cuplu maxim: 400 Nm/1750 rpm 
Performanțe
0–100 km/h 8,8 s
Viteză maximă 230 km/h
Consum mediu 5,7 l/100 km
Emisii CO2 150 g/km
Preț de bază
Renault Talisman Blue dCi 200
EDC Initiale Paris 40.250 euro

Foto: Bogdan Paraschiv

Citește și Test Mazda CX-5: Aniversare modernă într-o istorie bogată

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.

Acest site utilizeaza "cookies". Accept Ce înseamnă "Cookie"?