Tehnologie Video

(Video) Goodyear lansează eco-conceptul Oxygene la Geneva

Cam greu pentru o companie cunoscută mai ales pentru producția de cauciucuri să salveze mediul înconjurător, însă Goodyear are o năstrușnică viziune eco asupra mobilității urbane ce implică producția de oxigen… în interiorul roții!

Probabil ați observat din poze că nu avem de-a face cu un cauciuc obișnuit – și înainte să aruncați un „vor să reinventeze roata” vă putem spune că și noi am fost surprinși… plăcut. Ca să folosim sintagma, Goodyear vrea să reinventeze CE face roata… și anume în loc să ia în mod nociv din elementele mediului înconjurător, mai degrabă să returneze ceva. Pneul este un design „airless” – adică adio vizite pe la vulcanizare pentru egalizarea presiunii și întreg compusul a fost realizat din cauciuc reciclat. Nimic spectaculos sau nemaiîntâlnit până acum – însă abia acum trecem la partea „psihedelică”.


Verdele de la interior nu este o vopsea… ci mușchi adevărat, cât se poate de viu și cât se poate de dornic de fotosinteză. Aceasta din urmă este folosită pentru a produce inclusiv electricitate, folosită pentru a ilumina diverse elemente menite să comunice manevrele efectuate de autovehicul – sunt integrate inclusiv senzori și un microcip CPU. Iar asta nu este tot, deoarece prin fotosinteză mușchiul din interior produce ceva cu mult mai vital omenirii – oxigen, obținut din extracția umezelii de pe carosabil și mai ales a CO2-ului din aer. Conform Goodyear, dacă ar exista 10 milioane de astfel de cauciucuri pe șosele (o cifră mare – dar asta înseamnă de fapt doar 2,5 milioane de automobile) pneurile „vii” Oxygene ar fi capabile să creeze anual 3000 de tone de oxigen în schimbul a 4000 de tone de CO2!