Home Motorsport (Video) Inspirație, lux și sportivitate

(Video) Inspirație, lux și sportivitate

de Aurel Niculescu
(Video) Inspirație, lux și sportivitate

2019 debutează puternic în zona segmentelor de lux, în stratosfera sportivității și în misteriosul areal unde inspirația se întâlnește cu tentațiile raționale sau nu. Astăzi avem la dispoziție întregul spectru al industriei auto, de la mainstream cu Citroen la premium cu BMW și Porsche sau exclusivism cu McLaren.

Constructorul bavarez a decis să cerceteze un pic orizonturile îndepărtate – prezentând o versiune unicat a noului Seria 8 Coupé: BMW Individual M850i xDrive Coupé Night Sky. Acesta s-a inspirat din „ploaia de stele căzătoare” de la începutul anului, divizia BMW Individual urmărind – la propriu și la figurat – să ducă exclusivitatea ofertei sale de lux către noi dimensiuni. Mai exact, specialiștii Individual Manufaktur din Garching, în apropiere de München, au realizat o finisare inedită a acestui exemplar unicat.M850i Night Sky se remarcă, spre exemplu, prin utilizarea de materiale extrase din meteoriţi pentru decorarea unor butoane de control, în timp ce universul nemărginit este reprezentat – la scară mică – prin „constelaţiile” de stele luminoase de pe consola centrală. Alte elemente de inspirație „extraterestră” mai sunt regăsite și pe alte suprafețe decorative, pe spătarul scaunelor, pe discurile de frână și anumite componente exterioare ale coupé-ului sport de lux, toate cu trimiteri la anumite corpuri cerești. „Ploaia de stele căzătoare” a avut loc în noaptea dintre 3 și 4 ianuarie, când Pământul a trecut – pentru scurt timp – prin orbita asteroidului 2003 EH. Pietrele meteorice se regăsesc la bordul Seriei 8 pe consola centrală, butonul Start/Stop, maneta transmisiei, iar anumite inserții apar și în finisarea pragurilor portierelor.


Porsche trece și el prin zona de lux cu ajutorul propriei divizii dedicate satisfacerii celor mai excentrice dorințe ale clienților. Astfel, Porsche Exclusive Manufaktur a decis că este timpul să își pună la treabă experiența pentru a prezenta propria viziune asupra recentei restilizări a SUV-ului compact Macan. Evident, au ales cea mai nouă versiune – Macan S – care a fost tratată cu nuanța Volcano Grey Metallic, jantele de 20 inch Turbo și pachetul SportDesign. Pentru a fi siguri că nimeni nu îl va confunda cu un „simplu” Macan S, divizia de lux a optat pentru numeroase detalii menite să aducă un plus de prestanță pentru varianta proprie. Spre exemplu, la interior specialiștii de la Exclusive Manufaktur au optat pentru o combinație de piele Black/Mojave Beige și pachetul Anthracite Chestnut ce aduce la bord un decor de lemn nobil.Tot de la Porsche avem și o nouă opțiune de performanță pentru amatorii sau profesioniștii circuitelor. Da, o mulțime de modele Porsche sunt abonate ale circuitelor din întreaga lume, însă compania se recomandă în special cu ajutorul versiunilor Clubsport. Iar astăzi putem discuta despre foarte noul și promițătorul 718 Cayman GT4 Clubsport. Acesta este disponibil în două „arome” apropiate, dar suficient de distincte: Trackday și Competition. Așa cum numele sugerează, prima este dedicată amatorilor care ajung pe circuit datorită pasiunii – în timp ce a doua este dedicată mai degrabă profesioniștilor diverselor categorii naționale și internaționale.


Ambele se bazează pe un boxer în șase cilindri capabil să livreze 420 CP și 425 Nm, legat la o transmisie cu dublu ambreiaj și șase rapoarte plus un diferențial mecanic pe spate – în timp ce suspensia de pe față a fost preluată direct de pe modelul de competiție 911 GT3 Cup. Noul GT4 Clubsport se va face remarcat și datorită deciziei Porsche de a utiliza, pentru prima oară, a fibrelor compozite naturale (foarte asemănătoare cu fibra de carbon în materie de greutate și rezistență), provenite din transformarea unor „deșeuri” din agricultură, precum fibrele de in sau cânepă. Acestea sunt utilizate pentru portiere și aripa deportantă spate, în timp ce restul componentelor caroseriei sunt realizate din aluminiu sau oțel.


În ceea ce privește diferențele, versiunea Trackday sosește cu o serie de elemente în plus: frâne cu ABS, ESP, controlul tracțiunii, sau chiar și un sistem standard de aer condiționat. În schimb, varianta Competition este dotată cu amortizoare ajustabile pe trei niveluri, control al forței de frânare față/spate, coloana de direcție detașabilă a modelului 911 GT3 R și un imens rezervor, de 115 litri. Evident, prețurile sunt și ele pe măsură: 718 Cayman GT4 Clubsport Trackday pornește de la 134.000 euro, în timp ce modelul Competition este minim 157.000 euro.Ca să rămânem în atmosfera competițională, trebuie să discutăm un pic despre cea mai recentă creație McLaren Special Operations. Este vorba despre o nouă serie specială, formată din trei exemplare, botezată McLaren 720S Spa 68. Fanii companiei din Woking vor face instantaneu legătura cu un fericit eveniment de acum jumătate de secol. În urmă cu 50 de ani, echipa de Formula 1 McLaren reușea prima sa victorie în cadrul Grand Prix-ului Belgiei, de la Spa-Francorchamps, din 1968, cu Bruce McLaren la volanul portocaliului monopost McLaren M7A. Pentru a celebra trecerea unei jumătăți de secol, dealerul de la Bruxelles al companiei va avea la dispoziție cea mai exclusivistă serie limitată creată de MSO, 720S Spa 68 Collection. Fiecare exemplar are parte de nuanța MSO Bespoke Anniversary Orange și de numeroase detalii care fac trimitere la faimoasa victorie și circuitul belgian, de la conturul acesteia la elemente din fibră de carbon pentru praguri inscripționate în amintirea victoriei de pe 9 iunie 1968.


McLaren vrea să-i ajute pe cei 106 (foarte norocoși) viitori proprietari ai noului „Hyper-GT” Speedtail – programat pentru primele livrări la început de 2020 – să decidă ce opțiuni își doresc la bordul bolidului de 403 km/h. Pentru aceasta, designerii companiei au pus la cale noua „Colours & Materials Inspiration Story”, o colecție ce servește efectiv drept portofoliu pentru idei de stil. Aceasta este formată din trei colecții individuale: Urbane/Visionary/Dynamic – ce la rândul lor pot aborda diverse teme, cele prezentate aici fiind Stratosphere, Astral și Bloodline.


https://youtu.be/2NF0xGY4tWg
Constructorul francez Citroen se pregătește să aniverseze un secol de existență anul acesta. Poate de aceea și debutează în forță în 2019 cu o masivă ediție specială – colecția „Origins”. Aceasta poate fi comandată pentru nu mai puțin de șase din modele din gama producătorului: C1, C3, C3 Aircross, C4 Cactus C-Elysée și C4/Grand C4 SpaceTourer. Acestea împart o filozofie comună și vor fi disponibile în prima jumătate a anului. Fiecare model este disponibil în trei culori – alb, gri sau negru – cu opțiune bi-ton acolo unde este cazul, și numeroase opțiuni de personalizare proprii seriei „Origins”. Colecția se remarcă și prin componentele vopsite în nuanța „Bronze”, semnătura „Origins since 1919” sau jantele din aliaj de culoare neagră. Interioarele au și ele parte de elemente decorative noi, precum și combinații Chiné Grey/Gold (C3, C3 Aircross și C4 Cactus) sau Mistral TEP/Gold pentru C3.

(Video) Inspirație, lux și sportivitate

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.