Home MagazinReportaje Off-road: Duster by Okura

Off-road: Duster by Okura

de

SSD_9000

Câteva modificări oarecum discrete, dar bine țintite realizate de specialiștii de la Okura fac din Duster dCi 4×4 un vehicul impresionant în off-road. Și vorbim aici despre o realizare românească.

Text: Alex Șincan. Foto: Dragoș Savu

Nu mai e o noutate, mulți dintre cei interesați de domeniul auto știu deja de ani buni că Dacia Duster este unul dintre acele vehicule impresionant de eficiente la nivelul clasei lor. Dincolo de entuziasmul care a însoțit prezentarea sa din 2010, adesea s-a insistat în descrierea mașinii pe ideea că ar fi doar un produs entry-level în segmentul SUV compact, ușor submotorizat, cu echipare limitată, mizând mai ales pe argumentul prețului. Cu alte cuvinte, o rețetă câștigătoare din punct de vedere comercial, perfect pretabilă utilizării cotidiene, însă de la care nu trebuia să ne așteptăm la mai mult de atât. Indiscutabil, grupul Renault a mers pe o abordare „de buget“ în elaborarea acestui proiect. Adoptarea multor elemente de finisare interioară, a motorizărilor și a platformei tehnice de la seria Logan confirmă aceasta încă de la prima privire. Culmea e că respectiva strategie, a combinării unor repere deja disponibile pentru a face o nouă mașină, a avut și repercusiuni admirabile. Cum altfel s-ar putea numi dotarea lui Duster cu foarte apreciata transmisie 4×4 inteligentă, de origine Nissan? La fel de bine-venită este și o altă urmare a conceptului general, cu caracter economic: Duster 4×4 e un automobil destul de ușor, a cărui manevrabilitate și agilitate fac o impresie favorabilă. Acesta este fondul pe care au intervenit specialiștii de la Okura, care au reușit să ofere acces la un nivel superior al potențialului de performanțe specific Duster dCi 4×4.

Cuplaj central blocat și ESP decuplat, pentru „distracțiile zăpezii“.

Cuplaj central blocat și ESP decuplat, pentru „distracțiile zăpezii“.

Mai mult sau mai puțin amuzanta vorbă de duh izvorâtă din zona politică și care spune că „nu contează neapărat câtă putere ai, ci cum o folosești“ a fost elementul central în jurul căruia s-a lucrat în cazul de față. După cum bănuiți, există și un spor de putere, însă mai demnă de luat în seamă rămâne optimizarea caracteristicilor de trecere. În acest sens, Okura propune scuturi metalice frontale, pentru rezervor și pentru diferențialul din spate. Modificările aduse suspensiei includ amortizoare dedicate rulării pe teren accidentat și o majorare a gărzii la sol cu 30 mm. Astfel, Duster devine capabil să evolueze dezinvolt dincolo de limitele obișnuitelor drumuri forestiere sau ale denivelărilor medii. În completarea intervențiilor marcante cu implicații off-road vine și troliul.

Distanțele de lucru ale  suspensiei rămân în limitele clasei SUV compact. Pe de altă parte, montarea amortizoarelor de înaltă performanță se face clar simțită.

Distanțele de lucru ale suspensiei rămân în limitele clasei SUV compact. Pe de altă parte, montarea amortizoarelor de înaltă performanță se face clar simțită.

Utilizarea mașinii pe vreme de frig extrem este facilitată de integrarea unui sistem de încălzire staționar Webasto. Amplasarea acestuia în compartimentul motorului a fost rezolvată elegant, prin mutarea vasului de expansiune. Dispozitivul de preîncălzire și-a găsit astfel loc imediat în spatele bateriei. O a doua baterie a fost amplasată în portbagaj, ideea fiind oportună dacă ținem cont că pe mașină au fost montați diverși consumatori electrici atipici, cum sunt proiectoarele frontale și posterioare de pe roll cage sau troliul.

Duster Detour marchează debutul SUV-ului românesc în Africa de Sud

Dacă tot am spus roll cage, am remarcat rolul său de rigidizare în mai multe treceri prin zone cu denivelări ample. În plus, prezența acestui element face ca stresul legat de perspectiva unei eventuale răsturnări să scadă până la dispariție. De remarcat: dublarea montanților de parbriz a fost făcută prin exterior, ceea ce a dus la păstrarea bunei vizibilități și, în plus, oferă posibilitatea montării unei grile metalice pentru protecția parbrizului. O astfel de dotare ar face din Duster un automobil compatibil cu exigențele unor raiduri în sălbăticie, prin locuri nedefrișate. Tot pentru astfel de raiduri ar fi potrivit și portbagajul de pavilion, dimensionat special pentru Duster. Acesta e de fabricație locală, dar are la bază un sistem de ancorare Thule.

Dispozitivul Webasto a fost montat în spatele bateriei, ceea ce a presupus mutarea vasului de expansiune. Arată ca și cum ar fi fost o lucrare „de uzină“.

Dispozitivul Webasto a fost montat în spatele bateriei, ceea ce a presupus mutarea vasului de expansiune. Arată ca și cum ar fi fost o lucrare „de uzină“.

În urma unei intervenții decente, gen chip tuning, motorul turbodiesel de 1,5 litri ajunge să furnizeze 140 CP. De asemenea, devine clar sesizabilă o îmbunătățire a caracteristicii de cuplu. Datorită respectivei intervenții, chiar și versiunea „grea“ a Dusterului modificat de Okura (cea tratată în acest articol) beneficiază de o tușă convingătoare de dinamism. Referitor la aspectul menționat, ar fi mai interesant de văzut cum „se mișcă“ un Duster care nu este îngreunat cu baterie suplimentară, troliu și roll cage. Nativ, Duster dispune de posibilitatea blocării cuplajului interaxial și de un sistem ESP eficient în condiții reale de off-road. Plusul de putere al motorului pune și mai bine în valoare potențialul tracțiunii integrale specifice Duster.

Top test: Dacia Lodgy 1.5 dCi 110 CP

Okura a dezvoltat pentru Duster o serie de modificări atent dozate, fără nimic exagerat, evitând de departe să transforme automobilul într-un monstru. Astfel a fost lăsat deoparte și orice risc în privința fiabilității. Poate, unii vor fi decepționați că aceste modificări discrete, dar de substanță nu sunt însoțite și de un tuning optic sugestiv. Deocamdată, așa ceva lipsește, cel puțin din oferta celor de la Okura. În privința respectivă, rămân la părerea mea, fără nici o ezitare: e preferabil să mergi în off-road mai bine decât arăți, decât să arăți mai bine decât poți merge.

 

Date tehnice
Duster dCi 4×4 by Okura

Troliu Warn RT 40 (1814 kg)  1041
Scut metalic diferenţial 3 mm  173
Scut metalic rezervor 3 mm  173
Scut aluminiu motor 6 mm  260
Încălzire staţionară Webasto  1264
Suspensie ranforsată +30 mm  843
Roll cage    2108
Portbagaj aluminiu  372 
Set proiectoare Hella  87
Anvelope Insa Turbo Extreme/buc.  112
Chip tuning 143 CP, 321 Nm  221

Notă: Preţuri cu montaj inclus, în euro

ams 3/2013

Articole similare