Home Modele noi Oficial: Hyundai Ioniq 5 N – Mai multă putere și talent pentru circuit

Oficial: Hyundai Ioniq 5 N – Mai multă putere și talent pentru circuit

de Dan Damian
Hyundai Ioniq 5 N

Hyundai a prezentat astăzi versiunea Hyundai Ioniq 5 N, capabilă să ofere senzații pe circuit și atmosferă de mașină cu motor termic.

Debutul a avut loc la Goodwood Festival of Speed, eveniment perfect compatibil cu ceea ce oferă această versiune mult mai modificată decât ai putea crede la prima vedere. Hyundai Ioniq 5 N este primul model EV Hyundai care trece pe la divizia N și, ne spune constructorul coreean, vor urma și altele, în condițiile în care Hyundai vrea să ofere nu doar eficiență cu modelele sale electrice, ci și plăcere și performanță.

Hyundai Ioniq 5 N

Hyundai Ioniq 5 N vine cu modificări ale platformei standard E-GMP, în special la nivelul rigididității. Sunt 42 de puncte de sudură în plus și 2,1 metri de adeziv suplimentar. Suporții motorului și bateriei sunt ranforsați, iar punțile au fost întărite pentru o mai bună rigiditate la forțele laterale. Și sistemul de direcție a ranforsat, iar raportul de demultiplicare a fost modificat pentru răspuns mai rapid și feedback mai bun. Dacă la modelul normal contează i-Pedal, pentru recuperarea energiei, aici avem N Pedal, care prioritizează comportamentul sportiv în viraje, prin folosirea transferului rapid de mase obținut la frânarea dinainte de viraj.

Există și un sistem, N Drift Optimizer, care te ajută unghiul derapajului controlat cu ajutorul electronicii. Ba chiar și un Torque Kick Drift, care ajută șoferul să simuleze șocul dat din ambreiaj în cazul unei mașini cu motor termic pentru a provoca derapajul, tot cu ajutorul electronicii. Sistemul N Torque Distribution ajută la distribuția cuplului între cele două punți și are 11 nivele de ajustare, fiind completat de diferențialul electronic cu alunecare limitată de pe puntea spate.

Modificări ample

Hyundai Ioniq 5 N are modificări substanțiale la nivelul motoarelor. Acestea ajung la o turație de maxim 21.000 rpm, cel din față produce 226 CP, iar cel care antrenează puntea spate furnizează 383 CP. Astfel, ansamblul produce 609 CP. Dar și aici intervine un sistem specific, N Grin Boost, care duce puterea motorul față la 238 CP, iar pe cea a motorului spate la 412 CP. În acest mod, puterea totală ajunge la 650 CP. Bateria are 84 kWh și poate fi încărcată la maxim 350 kW (10-80% în 18 minute).

Hyundai Ioniq 5 N

Un sistem special de precondiționare a bateriei permite stabilirea unei temperaturi optime pentru performanță în cazul utilizării modului Drag (putere maximă pe perioadă scurtă) sau a unei temperaturi scăzute pentru menținerea performanței mai mult timp în cazul modului Track.

Sistemul de frânare se bazează pe discuri de 400 mm pe puntea față și 360 mm pe puntea spate. Acestea asigură decelerații de pâna la 0,6 G și 0,2 G în timpul intervenției sistemului ABS.

Hyundai Ioniq 5 N

Chiar dacă vorbim depsre o mașină electrică de performanță, Hyundai crede că trebuie să ofere senzații specifice motoarelor termice. Astfel, cu ajutorul a două sisteme, N e-shift și N Active Sound, Hyundai Ioniq 5 N simulează schimburile de trepte ale unei cutii de viteze cu dublu ambreiaj prin modularea cuplului, dar și sunetul unui motor termic, cu ajutorului a 10 difuzoare (8 interne și două externe).

Hyundai Ioniq 5 N are garda la sol cu 20 mm mai mică decât a modelului “civil”, este cu 50 mm mai lat, pentru a acomoda jantele de 21 inchi cu pneuri 275/35R21, Pirelli P-Zero, și este și cu 80 mm mai lung datorită difuzorului mai proeminent. La interior, scaunele N sunt plasate cu 20 mm mai jos decât cele normale, tocmai pentru a oferi șoferului un control mai bun asupra reacțiilor mașinii.

 

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.