Home Modele noi Oficial: McLaren Artura – Supersport hibrid și un nou V6

Oficial: McLaren Artura – Supersport hibrid și un nou V6

de Dan Damian
McLaren Artura

McLaren Artura este prima creație Mclaren în segmentul supersport hibrid de serie și vine cu mai multe premiere pentru constructorul britanic.

McLaren Artura nu este nici cel mai puternic și nici cel mai rapid McLaren de stradă, dar mașina vine cu o un complet nou tren de rulare și oferă performanțe supersport în cadrul unui sofisticat sistem hibrid plug-in. Adică atacă Porsche 911 Turbo S, modelul german nefiind, însă, atins de electrificare. 

McLaren Artura

În primul rând, McLaren Artura este construit pe o nouă arhitectură McLaren Carbon Lightweight Architecture (MCLA), care oferă o rigiditate de excepție, spun britanicii, alături de performanțe excelente datorită masei reduse (1.395 kg la gol). O altă premieră constă în apariția unui nou motor V6 biturbo, în condițiile în care McLaren a mizat până acum pe un singur V8, tot biturbo.

Noul motor are o capacitate de 3 litri, dar livrează 585 CP și 585 Nm, așadar o eficiență de aproape 200 CP/litru. Motorul electric vine cu un plus de 95 CP și 225 Nm, astfel că, la nivel de ansamblu, Mclaren Artura se prezintă cu un total de 680 CP și 720 Nm. Noul propulsor, care atinge 8.500 rpm, este cu 50 kg mai ușor decât V8-ul care echipează celelalte modele Mclaren.

McLaren Artura

Bateria cu o capacitate netă de 7,4 kWh, care poate fi încărcată de la 80% în 2,5 ore, permite o autonomie electrică de maxim 30 km, iar în modul electric, Mclaren Artura poate rula cu o viteză maximă de 130 km/h.

Când ambele propulsoare lucrează la capacitate maximă, supercarul britanic oferă performanțe extreme: 0 – 100 km/h în 3 secunde, 0 – 200 km/h în 8,3 secunde și 0 – 300 km/h în 21,5 secunde. Viteza maximă este limitată la 330 km/h. Obținerea acestor cifre se face prin intermediul cutiei SSG cu 8 trepte. Exact ca la hypercar-ul Ferrari SF90, rularea în marșarier se face doar cu ajutorul motorului electric.

McLaren Artura

O altă premieră constă în adoptarea unui diferențial electronic, ale cărui setări pot fi modificate, împreună cu cele ale suspensiei proactive, prin intermediul a trei setări: Comfort, Sport și Track.

Sistemul de frânare se bazează pe discurile din carbon și ceramică, de 390 mm pe puntea față și 380 mm pe axa spate, susținute de etriere cu 6 pistonașe pe față și 4 pistonașe pe spate. Ca urmare, Mclaren Artura oprește de la 100 km/h în doar 31 metri și de la 200 km/h în 126 metri.

McLaren Artura

Interiorul afișează un display complex pentru tabloul de bord și un display central cu toate opțiunile moderne de conectivitate. De altfel, McLaren Artura vine echipat cu o mulțime de sisteme de siguranță activă, cum ar fi cruise control adaptiv, frânare de urgență automată sau recunoașterea semnelor de circulație, inclusiv a limitărilor de viteză.

Livrările noului supercar britanic încep către finalul acestui an, iar prețul pentru piața de origine este de 185.500 lire. Mclaren oferă o garanție de 5 ani, în limita a 75.000 km pentru întreaga mașină, 6 ani sau 75.000 km pentru baterie și 10 ani pentru protecția anticorozivă.

 

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.