Home Modele noi Oficial: Noul Nissan Z, coupe-ul sport care înlocuiește 370Z

Oficial: Noul Nissan Z, coupe-ul sport care înlocuiește 370Z

de Dan Damian
Nissan Z

Nissan a arătat noul Nissan Z, modelul care înlocuiește actualul 370Z și mizează pe liniile retro ale primelor modele din gama Z, dar și pe performanțe mai bune.

Nissan Z este cea de-a șaptea generație a modelelor liniei Z, care a debutat în 1969. A șasea generație, 370Z (2008 – 2020) a fost ultima generație care a utilizat în denumire caractere alfanumerice, dar și ultima cu motor aspirat.

Noul Nissan Z, arătat deocamdată în versiunea pentru piața americană, a fost prefigurat de conceptul Proto Z, de la care păstrează aproape neschimbate chiar și detaliile. De fapt, Nissan a conceput atât conceptul cât și modelul de serie cu puternice influențe retro, care îi dau un aspect inconfundabil noului Z. Rămâne de văzut cum vor primi clienții această imagine, definită printr-un design simplu, fără detalii estetice complexe, caracteristice modelelor (sport) actuale. Poate cea evidentă este grila față, foarte simplă, dreptunghiulară,  dar și farurile simple, cu contur sus/jos de lumini LED. Profilul amintește și mai mult de primul coupe al serie Z (1969), iar stopurile LED, încadrate pe o bandă neagră, sunt inspirate vizual de cele ale lui 300ZX.

Nissan ZInteriorul vine cu tablou de bord digital, de 12,3 inchi, cu trei moduri de afișare a informațiilor, în funcție de preferințe. Display-ul central cu diagonală de doar 8 inchi, care oferă conectivitate completă, este integrat în planșa de bord, iar sub acesta observăm comutatoarele rotunde, analogice, ale sistemului de climatizare, o altă puternică tentă retro. Tipic sportivelor pur-sânge sunt cele trei mici ceasuri analogice de deasupra consolei centrale, orientate către șofer și care indică:  presiunea turbinei, turația acesteia și voltajul bateriei.

Nissan ZDesignul scaunelor cu o puternică susținere laterală este inspirat de cel al scaunelor lui GT-R, iar interiorul este disponibil în trei culori: grafit roșu și albastru.

Biturbo

Nissan Z este echipat cu un nou motor V6, de 3 litri, supraalimentat cu două turbine, care produce 405 CP și 475 Nm. Nici vorbă de tracțiune integrală, doar spate. Cum Nissan a vrut să păstreze tradiția, oferă o cutie de viteze manuală, cu 6 trepte (ax cardanic din fibră de carbon), căreia i-a fost inclus un sistem de asistare la plecările în forță, dar și rev-match pentru retrogradări. Opțional este oferită o cutie automată cu 9 trepte și Launch Control. Versiunea Performance vine și cu un diferențial (mecanic) cu alunecare limitată. Nissan nu a dezvăluit deocamdată cifrele performanțelor dinamice ale noului Z.

Nissan ZNissan Z este oferit în două versiuni, Sport și Performance, plus o ediție limitată Proto Z de 240 exemplare. Diferența dintre Sport și Performance constă în sistemul de frânare cu etrieri (din aluminiu) cu 4 pistonașe pe față și 2 pe spate pentru Performance, dar și în jantele de 19 inchi tot pentru Performance. Ediția limitată Proto Z are etrierii vopsiți în galben, ajnte de 19 inchi, în culoarea bronz și cusături galbene la interior.

 

 

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.