Celebrul om de televiziune Jay Leno are o mare pasiune pentru mașini. Atât de mare, încât, la ora actuală, deține una dintre cele mai mari colecții de automobile din SUA. I-am studiat o noapte întreagă tezaurul.
Text: Dani Heyne. Foto: Hans-Dieter Seufert
Dacă orice început e greu, acesta a fost absolut dificil. Pentru că lui Jay Leno nu-i scrii că ți-a cășunat să-i vizitezi garajul. Pentru asta e nevoie de un plan care să-i stârnească totuși curiozitatea. Și care să-ți permită accesul la misterioasele sale hangare. Jay Leno este o adevărată instituție: noaptea, e unul dintre cei mai mari oameni de talkshow americani, iar ziua, un pasionat de mașini. Un tip cu o supervilă în Beverly Hills, un program foarte încărcat și o asistentă senină. Pe ea o cheamă Helga și nu a fost de găsit timp de luni de zile. După ce, printr-o fericită întâmplare, ne citește cererea, devine curioasă și ne răspunde: „Chiar n-am habar cum aș putea să-i explic lui Jay că vreți să petreceți o noapte în garajul lui. Am avut destule cereri ciudate…“ Apoi, timp de câteva săptămâni, Helga amuțește, anunțându-ne scurt abia după o vreme: „Totul e în ordine, lui Jay îi place ideea!“

În spatele fiecărei mașini din colecție se află o poveste care îl impresionează pe Jay Leno. Rar pleacă în căutarea lor, ele îl găsesc pe el.
Lui Jay Leno îi plac poveștile mașinilor
Când poarta hangarului coboară încet, soarele tocmai apune în Los Angeles. Portarul ne dorește o noapte plăcută și apoi se lasă liniștea în paradis. O liniște minunată în spațiul care adăpostește cea mai mare colecție particulară de mașini din America, pe care doar puțini au ocazia să o admire. Peste 150 de modele deosebit de diferite se întind în câteva hangare – aceasta este „camera cu comori“ a lui Jay Leno. Un colecționar care nu caută anumiți ani, mărci, prototipuri sau modele restaurate impecabil, așa cum o fac mulți dintre cei cu bani. Jay Leno se uită la mașină, îi ascultă povestea și știe apoi dacă ar dori s-o aibă sau nu. El decide din sentiment – și exact din acest motiv este colecția sa atât de interesantă. Așa se explică de ce mașini de milioane de euro își împart locul cu o veche mașină de pompieri, cu cel mai mare hot rod din lume și cu un Buick Roadmaster. Destinele mașinilor sunt mult mai importante pentru posesorul lor decât modelul sau renumele.
Ţiriac Collection: prima galerie de automobile clasice deschisă publicului
Lumina din tavan se așterne ca o plapumă peste mașina de pompieri decapotabilă care s-a născut în 1941. Ea a fost folosită mulți ani în Pearl Harbour, apoi într-un film (Warner Brother Studios) și, în cele din urmă, la unul dintre aeroporturile locale. După atentatele din 11 septembrie, cabrioletul nu a mai putut fi folosit din rațiuni de siguranță. Leno a auzit povestea și a luat mașina la el în colecție.

În liniștea nopții, putem admira nestingheriți fiecare exemplar. Asta ce e oare? Cel mai mare hot rod din lume, cu un motor de tanc modificat la 1500 CP.
În cazul celui mai mare hot rod din lume, care își aruncă umbra pe peretele de vizavi, a fost vorba despre visul unui artist care a lucrat ani întregi la el – ultimii, cu susținerea lui Jay Leno. Monstrul e deosebit nu doar pentru că are dimensiunile unui autobuz, ci și datorită motorului: a aparținut unui tanc (M47 Patton), are circa 50 de litri cilindree și 810 CP originali. Aceștia din urmă i s-au părut cam puțini lui Leno, de aceea instalația de injecție și alimentarea au fost modificate, iar acum, vorbim de 1500 CP.

O privire în habitaclul unui Buick Roadmaster din 1955 – una dintre primele mașini pe care Leno le-a cumpărat în California. În 1972, a scos din buzunar 350 de dolari pentru ea.
Ceva mai puțină putere, dar mai multe amintiri îl leagă pe Jay Leno de Buickul Roadmaster din 1955, cel cu spatele încântător și volanul mare și subțire. Este vorba despre prima mașină a lui Leno, pe care și-a cumpărat-o aici, în California, cu 350 de dolari, în 1972. Pe vremea aceea, încă nu intervieva staruri și starlete în talkshow-ul lui și trebuia să fie reținut în privința hobby-ului său. Această mașină clasică a așteptat 16 ani într-un colț, până când șeful a dispus de suficienți bani și timp pentru restaurarea sa amplă. Printre altele, a folosit un motor V8 de 620 CP, un tren de rulare de la Corvette și jante manufacturate de 17 inchi. Rezultatul vorbește de la sine.

O rară piesă de colecție: Fiat Botafogo Special din 1917, cu un propulsor de 21,7 litri cu șase cilindri, un adevărat motor de avion
Termenul „despărțire“ nu există!
Mai există însă două alte particularități în regatul lui Leno: atelierul de restaurări complet echipat, inclusiv cu vopsitorie, și având opt angajați – printre aceștia, chiar și un german. Ei nu se ocupă doar cu renovarea achizițiilor noi, ci și cu îngrijirea parcului auto existent. Fiindcă Jay Leno își schimbă zilnic mașina. La ora actuală, îi place să folosească vehicule cu aburi de pe la 1900. A doua particularitate: nu există despărțiri. Ce intră în acest garaj aici rămâne!
Descoperim câte comori există cu adevărat când un angajat ne aduce, a doua zi dimineață, cafeaua și deschide alte hale. Trecem surprinși pe lângă un colț cu Lamborghiniuri Miura colorate și ajungem la unul dintre primele Mustanguri Shelby din 1965, cu semnătura originală a lui Carroll Shelby pe bord. Vizavi se relaxează mai multe Bugattiuri. În cealaltă hală se află gata de drum o trupă întreagă de mașini cu aburi – cum sunt de altminteri cele mai multe mașini de aici. În spatele unei alte porți strălucesc un Duesenberg, Ferrariuri mai vechi și mai noi și un vechi SLS cu o patină de vis.
O colecție deosebită, un mediu impresionant
Cel puțin la fel de impresionantă ca mașinile este și amenajarea halelor – fiecare colț a fost decorat ca să se asorteze cu vehiculele de acolo. Ba cu un pian, ba cu antichități din epoca respectivă. Iar pe pereți atârnă reclamele potrivite, pe care designerii de interior ai lui Leno, de la televiziune, le-au reprodus în format XXL. Minunat!

Uriașa colecția de mașini a lui Jay Leno umple mai multe hangare uriașe, conectate între ele. Fiecare dintre acestea este decorat în amănunt.
Taman când admiram un NSU Prinz, un Fiat 500 Abarth și reconstrucția legendarului transporter de curse de la Mercedes (Minunea Albastră), din cealaltă hală sosește duduind pe un Packard decapotabil condus de un bărbat cu păr alb și un rânjet larg pe chip. Ne face semn cu mâna, parchează grijuliu cu spatele și se vâră imediat sub mașină pentru că acolo i s-a părut că ar fi clămpănit ceva.

Dimineața de după: expediția continuă. Aici, o privire în colțul englez. În spate e parcat un șvab forțos.
Iată-l pe Jay Leno cu blugi și cămașă de blugi întins pe podeaua de beton a garajului, verificând suspensia spate – de parcă n-ar face nimic altceva toată ziua. E greu de închipuit că, doar cu câteva ore în urmă, acest bărbat fusese îmbrăcat în costum, intervievând staruri precum Brad Pitt sau alții ca el. Când iese de sub mașină, râde fericit și întreabă:
– Cum a fost noaptea?
ams 2/2014












Comentarii închise.