Home Știri Schimbarea la față – Noua imagine de marcă Dacia și o nouă abordare a pragmatismului

Schimbarea la față – Noua imagine de marcă Dacia și o nouă abordare a pragmatismului

de Dan Damian
Dacia - noua imagine de marcă

Dacia s-a reinventat cu o nouă imagine de marcă, un nou logo și o nouă abordare a ceea ce producătorul român numește “esențial”. 

După 23 de ani de la preluarea de către grupul Renault, Dacia trece prin cea mai mare schimbare la nivelul imaginii și identității de marcă. Dacă până acum am văzut, la intervale mari, o evoluție progresivă a siglei Dacia, acum avem un mare pas înainte, o schimbare drastică, care marchează trecerea la un alt nivel, în pas cu timpurile.

Noua imagine, sigla, au fost deja prezentate de ceva timp, dar la evenimentul organizat într-o hală a aeroportului Le Bourget de lângă Paris am putut vedea, live, cum arată toată gama Dacia cu noua siglă. Plus câteva modificări despre care vom vorbi imediat.

Ce s-a schimbat? Nu multe, dar efectul este mare. Toată gama Dacia (Logan, Sandero, Sandero Stepway, Duster, Jogger și Spring) au primit pe grila față noul logo, însoțit de câte două grupuri de linii laterale în aceeași culoare. Și culoarea este doar albă. Dacia a început să elimine tot ceea ce înseamnă crom de pe modelele sale, astfel încât logo-ul și linii aferente sunt din plastic alb. La fel și scrisul “Dacia” de pe capota portbagajului sau hayon, în funcție de model. Pe culorile văzute la evenimentul din Franța, acest alb arăta foarte bine, dar gândiți-vă la același alb pe o mașină albă sau neagră. Teoretic, nu sună foarte bine, rămâne să observăm efectul vizual în aceste combinații. La interior, nimic schimbat, cu excepția scrisului “Dacia” de pe volan. Apropo de culori, sunt unele noi –  Lichen Kaki pentru: Jogger (410 euro), Duster (410 euro), Spring (fără cost suplimentar, nici una dintre culorile lui Spring nu costă în plus) și Sandero (410 euro). Dacia Spring va putea fi comandată și în culoarea Goji Red (cum spuneam, fără cost suplimentar).

Modificare la Dacia Spring: Odată cu introducerea noii imagini de marcă și a noului logo, Spring primește o nouă grilă față, plină, iar ușița care maschează portul de încărcare se deschide în lateral, nu în sus, ca până acum.

Noua direcție a mărcii Dacia merge acum pe trei direcții complementare, direcții pe care oficialii Dacia au insistat în prezentarea din Franța.

  • Essential and Cool. Dacia vrea să atragă clienți tineri, care sunt atenți la costuri, dar nu sunt dispuși să facă mari sacrificii la nivel de tehnologie. Tocmai din acest motiv, Dacia propune soluții inteligente și accesibile, cum ar fi Media Control, care-ți permite să folosești telefonul pe post de display multimedia. Astfel, telefonul poate afișa datele computerul de bord, navigație, audio și altele. Ei bine, printre aceste altele va fi introdus și un sistem de detectare a oboselii. Sistemul va deveni obligatoriu în 2024, când va trebui să fie on-board, dar până atunci Dacia propune integrarea lui în sistemul Media Control. Cum funcționează? Nu simplu. Un soft special, dezvoltat împreună cu Software République, te avertizează când conduci prea mult și oboseala devine periculoasă. Nu vă gândiți că este un simplu timer care ține cont de cât timp conduci. Este mult mai complex: compilează date ca lungimea traseului, vreme, trafic, oră. Mai mult, dacă permiți acest lucru, poate folosi camera telefonului pentru a-ți studia reacțiile, mișcările capului și ale ochilor, în ideea de a avea cât mai multe date și de a te avertiza atunci când exagerezi cu condusul, chiar dacă distanța traseului nu este atât de mare. Este un exemplu, la fel cum este și implementarea sistemului care-ți permite să știi starea de sănătate a bateriei modelului Spring fără să treci pe la dealer/service.
  • Robust and Outdoor. Constructorul român spune că a văzut un interes tot mai mare pentru aspectele practice în natură ale mașinilor, astfel încât va insista pe acest lucru. A și făcut ceva concret, proiectul transformării modelului Jogger într-un camper capabil să acomodeze cam toate nevoile a două persoane. Astfel, o cutie din lemn, plasată în portbagaj, poate conține o mulțime de ustensile necesare, iar o placă din lemn, dispusă pe scaunele din rândul trei și doi, rabatate, vine la pachet cu saltea subțire, care se sprijină pe portiere, în lateral. Mai mult, partea din spate a lui Jogger se poate continua cu un cort de dimensiuni nu chiar mici. Acest kit de outdoor nu este gata (încă), dar va fi oferit curând, în mod oficial. Nici o vorbă despre preț din partea celor de la Dacia. L-am văzut și seamănă destul de mult cu cel propus de Camperiz, fără a fi însă atât de complex. Dacia spune că l-a conceput mai simplu, tocmai pentru a-l putea oferi la un preț decent.
  • Eco-Smart. La acest capitol, Dacia vrea să insiste pe utilizarea intensivă a materialelor reciclate. De exemplu, actuala Dacia Duster utilizează plastic reciclat în proporție de 12%, procent care ar trebui să ajungă la 20% pentru noua generație (a treia) Duster, care va fi lansată în 2025. Acest plastic reciclat, Starkle, va fi folosit în părțile mai puțin vizibile din habitaclu și în părțile vizibile de la exterior. Este deja folosit la modelul Sandero.

Pentru a sublinia aceste trei direcții, Dacia a prezentat conceptul Dacia Manifesto, care ajunge la 30% cu integrarea plasticului reciclat, utilizează în mare parte materiale sustenabile, mizează pe tehnologie eficientă la nivel de costuri și arată clar intenția de a insista pe comuniunea cu natura.

 

 

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.