Mazda ne-a invitat să conducem facelift-ul modelului Mazda CX-5, cel mai bine vândut model constructorului japonez. Nu s-au schimbat prea multe, dar se simt modificările.
Mazda este o marcă pasională și asta nu de ieri, de azi. Pe de altă parte, este un constructor mic, cu o gamă redusă, care a abordat o altă filosofie, atunci când toți ceilalți au trecut la downsizing. Mazda a spus că nu are nevoie de motoare mici, pentru că a găsit modalitatea tehnică de a reduce consumului motoarelor convenționale cu ajutorul tehnologiei Skyactiv. Așa am ajuns să conduc, în 2022, un SUV compact cu motor aspirat de 2,5 litri, benzină.
Mazda CX-5 este vedeta gamei constructorului japonez. Prima generație a apărut în 2011 și a inaugurat designul Kodo – Soul of Motion, alături de modelul Mazda6. A contat mult, pentru că Mazda s-a ancorat atunci în sfera pasionalului, cu un design care făcea (și face) oamenii să cumpere modelele acestei mărci, chiar dacă excludem aici roadsterul MX-5, aflat în propria lui ligă. Revenind, a doua generație CX-5 a venit în 2017 și a consolidat și evoluat stilul primei generații. Rezultatele au fost clare: peste 3 milioane de exemplare CX-5 s-au vândut din 2011 până acum. Anul trecut, deși avea o anumită vârstă, CX-5 a înregistrat vânzări de 381.800 de unități la nivel mondial, dintre care 29.085 în Europa. Avea, așadar nevoie de un update pentru a mai conta timp de câțiva ani într-un segment suprasaturat.
Modificări discrete
La prima vedere, ai putea spune că… nu s-a schimbat nimic. Doar dacă cercetezi mai atent sau știi foarte bine modelul de până acum, observi redesenarea farurilor, care pot fi echipate acum cu lumini Matrix LED (20 de unități LED, în loc de 12, controlate independent). Grila are acum alt model, mai proaspăt, iar linia cromată inferioară nu se mai extinde sub faruri, în schimb este mai lată pe laterale. Și partea inferioară a spoilerului este semnificativ modificată, cu o grilă mai proeminentă. La partea din spate am remarcat redesenarea structurii interioare a stopurilor și modificarea discretă a zonei inferioare a spoilerului.
În habitaclu modelului Mazda CX-5 găsești și mai greu diferențele, dar ele există. De exemplu, scaunele au noi modele de tapițerie și o nouă formă, care le fac mai confortabile, dar care oferă și o mai bună susținere laterală. A apărut, în premieră pe CX-5, și padul de încărcare wireless a telefonului. Ce nu s-a modificat? Faptul că display-ul central nu permite (nici măcar pe loc) comenzi touch. Trebuie să te descurci cu controller-ul de pe consolă. Și este enervant. Aveam setate traseele din jurul orașului Sitges (Spania) pe navigația on-board, iar când am cuplat telefonul la portul USB, pe display a apărut mesajul care mă întreba dacă vreau să folosesc CarPlay. De două ori am apăsat instinctiv pe Cancel-ul de pe display, înainte să-mi amintesc să folosesc butonul fizic de pe consolă pentru a respinge opțiunea. Oficial, Mazda spune că nu permite comenzi touch din motive de siguranță. Toți ceilalți permit și devenit natural controlul în acest fel, senzația este că au rămas în urmă la acest capitol. Probabil o vor rezolva rapid, pe noul CX-60, care va debuta pe 8 martie, pentru că nu prea mai pot continua așa.
Și comenzile de pe consola centrală își trădează vârsta. Ai grup complet de butoane fizice pentru climatizare, dar asta nu m-a deranjat deloc: le folosești simplu, intuitiv și rapid, fără să stai să răscolești prin meniu. În rest, materialele plasează acest model în segmentul premium. Sunt moi, bine asamblate, atmosfera este rafinată și plăcută, pasională.
Propriul drum
Am condus inițial diesel-ul de 2,2 litri (150 CP), cu cutie manuală și tracțiune față. Nu prea poți să judeci un model Mazda doar după motorizare și transmisie, dar cam asta am făcut și a ieșit bine. Mazda CX-5 este bine antifonată și, ca urmare, silențioasă la rulare. Motorul trage bine, dar trebuie să lucrezi cu cutia pentru accelerații bune. Și asta chiar nu este o problemă, pentru că modul în care constructorul japonez își alege setarea cutiilor de viteze amintește de pasiune pură. Curse scurte, foarte precise, o plăcere să schimbi treptele. Nu știu însă câți clienți ar cumpăra un SUV cu cutie manuală astăzi, pentru plăcerea pilotajului, când cutiile automate au ajuns să fie atât de bune, încât sunt și mai economice. Apropo de acest capitol: extraurban, am avut cam 6,5 l/100 km, dar într-un regim destul de dinamic. S-a umblat și pe la suspensii, mai comode acum pe drumuri proaste.
A doua alegere a fost ceea ce n-ai cum să mai găsești astăzi în acest segment: un 2,5 litri, benzină, aspirat, cu cutie automată cu 6 trepte. 194 CP, la pachet cu tracțiune integrală. O altă noutate este că acum ai la dispoziție moduri de condus, inclusiv Off-road (doar pentru motorizările pe benzină, 4WD). Am redescoperit și în acest caz plăcerea de conduce un motor cu cilindree mai mare, care sună bine, antrenant, dar este ușor înmuiat de cutia automată cu 6 trepte, lentă la kick-down. Mazda nu oferă cutii automate cu mai mult de 6 trepte. Cu tehnologia Skyactiv-G la bord, am obținut un consum de aproape 10 l/100 km, în condițiile în care am preferat să ne bucurăm de vivacitatea propulsorului, în loc să-i testăm limitele de eficiență.
Există și un nou set de niveluri de echipare:
Newground prezintă un element de protecție argintiu în partea de jos a barelor de protecție și pe pragurile laterale, oglinzi laterale negre, accente de culoare verde lime la grila din față și jante din aliaj 19” negre. Interiorul combină tapițeria din piele cu cusăturile și fantele de aer de culoare verde lime, un artificiu interesant, care aduce puțină culoare interiorului.
Homura are un finisaj sportiv, negru lucios a grilei frontale, aripii specifice Mazda, secțiunilor inferioare ale spoilerelor, pasajelor roților, pragurilor laterale și oglinzile laterale Jantele din aliaj de 19” sunt finisate cu vopsea metalizată neagră, iar grila din față încorporează accente roșii. Cusăturile roșii le găsim pe scaunele din piele neagră, volanul, maneta schimbătorului de viteze și panourile ușilor.
Takumi Plus combină un exterior într-o singură culoare, care evidențiază formele dinamice ale designului Kodo. Vopseaua strălucitoare a jantelor din aliaj de culoare argintiu deschis de 19” completează aspectul metalic solid al mașinii. Interiorul conține tapițerie din piele Nappa și texturile cu inserții din lemn autentic.
Pe scurt: Mazda CX-5 mai are câțiva ani înainte. Dacă ești pasionat de această marcă, sau de culoarea Soul Red (apropo, a apărut o nouă culoare, Zircon Sand) poți ignora anumite aspecte legate de vârsta mașinii, pe de o parte, dar și de opțiunile Mazda, pe de altă parte (principalul punct de discuție aici fiind lipsa display-ului cu touch). Modelul generează încă destul de multă atracție, datorită designului și interiorului.