Home Modele noi Elaris Dyo, concurentul lui Dacia Spring

Elaris Dyo, concurentul lui Dacia Spring

de Răzvan Măgureanu
Elaris Dyo

Chinezii de la Elaris vin în Europa cu un concurent pentru dacia Spring și Smart ForTwo ED. Modelul electric Elaris Dyo care va fi lansat la începutul acestui an are o baterie și o autonomie mai mare decât Dacia Spring și Smart ForTwo ED. 

Micuța mașină de oraș chinezească are doar două locuri și este cu aproape un metgru mai scurtă decât Dacia Spring. Cui 2.871 mm lungime, 1.563 mm lățime și 1.568 mm înălțime, Elaris Dyo este cu 86 cm mai scurtă, cu 16 mm mai îngustă dar cu 52 mm mai înaltă decât Spring. Cântărește 965 kg, fiind cu numai 80 kg mai ușoară decât Spring.

De ce este totuși atât de grea? Deoarece are o baterie Li-Ion mai mare decât a lui Spring. Cu o capacitate uitlă de 31,8 kWh, aceasta este cu 4,4 kWh mai mare decât a daciei. Chinezii anunță un consum de 11,9 kWh/100 km față de 13,9 kWh/100 km însă nu comunică decât autonomia NEFZ, de 300 km, comparativ cu 230 km WLTP la Dacia Spring. Dacă facem însă un calcul luând în calcul capacitatea bateriei și consumul WLTP, autonomia rezultată este de 267 km, cu numai 37 km mai mare decât cea a Daciei Spring.

În spatele scaunelor lui Elaris Dyo este un volum de 228 litri, mai mic decât cei 270 litri oferiți de Spring însă două genți de voiaj sau două lăzi de bere încap cu ușurință.

Colegii de la auto motor und sport au condus noua mașinuță chinezească și în continuare vă prezentăm câteva din impresiile lor.
Lățimea interioară este mică și deși chinezii au decalat puțin spătarele scaunelor față, șoferul și pasagerul stau destul de aproape unul de altul, la fel ca în Spring. Și la fel ca la Spring, scaunul și volanul nu sunt reglabile pe înălțime așa că șoferii mai înalți ar putea avea probleme de acomodare. Interiorul este mai elegant decât al modelului românesc, având scaune cu tetiere integrate, plastice mai bune și un sistem multimedia cu un ecran lat de 12,3 inchi față de 7 inchi la Spring. Însă acest ecran pare puțin supradimensionat pentru o mașină atât de mică.

Elaris Dyo

Sistemul multimedia este bazat pe Google Android astfel că prin intermediul telefonului poți utiliza Google maps sau Spotify. Chinezii promit că în momentul începerii vânzărilor în Europa sistemul multiemdia va fi compatibil cu Android Auto și Apple CarPlay. Accesul și pornirea motorului se fac fără cheie, iar aerul condiționat este standard.
Suspensia este reglată foarte tare, ceea ce afectează confortul la rulare, iar în mașina de test s-au auzit zgomote destul de mari la vânt în zona chederelor ușilor.

Performanțele dinamice sunt suficiente pentru oraș. Un motor sincron cu magnet permanent de 48 CP și 110 Nm antrenează roțile față. Puterea este cu 3 CP mai mare decât la Spring dar cuplul motor maxim este cu 15 Nm mai mic. Chinezii nu anunță accelerația de la 0 la 100 km/h dar spun că Elaris Dyo atinge o viteză maximă de 110 km/h, cu 15 km/h inferioară lui Spring.

Computerul de bord nu arată consumul mediu ci doar autonomia rămasă. După calculele făcute, o autonomie de 270 km este posibilă, ceea ce corespunde unui consum de circa 12 kWh/100 km, mai mic decât la Dacia deoarece modelul chinezesc beneficiază de recuperarea energiei la frânare pe când Spring nu are așa ceva.

Mașina de test nu avea mufa CCS dar aceasta va fi disponibilă la începutul vânzărilor. Elaris Dyo se va putea încărca la stații DC cu până la 20 kW și la stații AC cu până la 3,3 kW. Sunt viteze de încărcare mai mici decât ale lui Spring care se încarcă la stații DC cu până la 30 kW și la stații AC cu până la 6,6 kW.

Surprinzător, mașina chinezească este mai scumpă decât Spring și prețurile încep de la 24.900 euro față de 22.100 euro la Spring. E adevărat că la Dacia Spring mai plătești priza DC încă 500 euro și cablul Type 2 încă 200 euro și ajungi astfel la 22.800 euro dar și așa modelul româno-chinez rămâne mai ieftin și are și două locuri în plus.

În schimb, chinezii vor să atragă cu un leasing de 90 euro pe lună (130 euro cu asigurare) dar după doi ani și 20.000 km parcurși rămâne o valoare rezisulaă foarte mare, de 18.240 euro.

Deși mulți dintre noi considerăm că Dacia Spring s-a scumpit nejustificat, iată că niciun constructor nu reusește să ofere ceva mai ieftin și la fel de competitiv. Comparativ cu Elaris Dyo, Spring are două locuri în plus, portbagaj mai mare, performanțe dinamice ceva mai bune și doar autonomia este inferioară cu circa 40 km. Dar mașina chinezească este cu 2000 euro mai scumpă la echipare comparată.

Elaris DyoElaris DyoElaris DyoElaris DyoElaris DyoElaris DyoElaris DyoElaris Dyo

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.