Home Modele noi Oficial: Noul Lexus NX aduce și primul PHEV al mărcii japoneze

Oficial: Noul Lexus NX aduce și primul PHEV al mărcii japoneze

de Dan Damian
Noul Lexus NX 2021

Lexus a prezentat a doua generație a SUV-ului Lexus NX, care marchează trecerea la o nouă etapă în gama Lexus. Introducerea sistemelor PHEV.

Noul Lexus NX a fost schimbat în toate privințele, având 95% dintre componente noi, comparativ cu vechea generație, care oricum s-a descurcat foarte bine, spun niponii: 170.000 de exemplare vândute în Europa începând cu 2014, majoritatea cumpărătorilor fiind clienți noi pentru Lexus.

Lexus NX 2021Pe de altă parte, era normal ca Lexus să vină cu o nouă abordare, dacă ținem cont de concurența actuală. Stilul este unul mai proaspăt, dar cu aceeași grilă mare, tipică Lexus. Acum însă, aceasta este încadrată, în partea inferioară de alte două prize de aer mari, pentru un plus de agresivitate estetică. Profilul nu diferă prea mult de cel al generației anterioare, în timp ce stopurile spate sunt complet redesenate și au acum o bandă LED care face legătura între ele. Dimensiunile au crescut peste tot: + 20 mm lungime, lățime + 20 mm și înălțime mai mare cu 5 mm. Și ampatamentul a avut o creștere de 30 mm, ceea ce se traduce, spune Lexus într-un plus de spațiu, mai ales pentru pasagerii din spate. Noul Lexus NX va putea fi echipat cu jante de până la 20 inchi.

Lexus NX 2021 interiorInteriorul are o cu totul altă structură, la nivelul planșei de bord fiind aplicat, pentru prima dată într-un model Lexus, conceptul Tazuna, cuvânt, care, în limba japoneză, semnifică controlul călărețului asupra calului, cu ajutorul frâielor. Tabloul de bord este complet digital și se continuă cu display-ul central, ale cărui dimensiuni cresc și care include acum și comenzile climatizării, lăsând astfel consola centrală mai aerisită. Japonezii au venit și cu mici inovații, cum ar fi butoanele tactile de pe volan, cărora li se pot asocia diverse funcții. Când sunt atinse, simbolul lor apare pe afișajul Head-up Display-ului, astfel încât șoferul să nu-și mai ridice privirea de pe drum. A apărut și asistentul vocal care răspunde la interogarea “Hey, Lexus!”, sistemul de încărcare wireless a telefonului este cu 50% mai rapid, iar CarPlay este acum tot wireless.

Atmosfera este completată de nu mai puțin de 64 de culori și nuanțe pentru lumina ambientală. Noul NX este primul Lexus care a primit butoane cu comandă electrică în locul clanțelor interioare fizice pentru deschiderea portierelor.

Hibrid și – pentru prima dată – PHEV

Lexus NX este primul model Lexus care vine cu un sistem hibrid cu încărcare la priză în versiunea NX 450h+. Evident, sistemul PHEV provine de la Toyota RAV4 și este chiar cel împrumutat și noului Suzuki ACross. Este vorba despre un motor de 2,5 litri, cu patru cilindri, dublat de unul electric, plasat pe puntea spate pentru a asigura tracțiunea integrală. Totalul este de 306 CP, ceea ce face ca accelerația 0 – 100 km/h să fie posibilă în puțin peste 6 secunde. Bateria generoasă, de 18,1 kWh, permite o autonomie electrică de 63 km. În modul electric, viteza maximă este de 135 km/h. Consumul mediu oficial al noului Lexus NX este de sub 3 litri/100 km. Chiar și când rulează cu bateria complet descărcată, Lexus spune că NX 450h+ este cu 20% mai eficient decât competitorii, datorită expertizei constructorului japonez în arhitectura sistemelor full-hybrid.

Lexus NX 2021Lexus oferă și versiunea NX 350h, care vine cu o putere maximă de 242 CP. Asta înseamnă cu 22% mai multă putere, în timp ce accelerația 0 – 100 km/h în 7,7 secunde este cu 15% mai reduse decât a versiunii de până acum. Lexus NX 350h este oferit atât cu tracțiune față, cât și cu tracțiune integrală.

Pentru piețele din Rusia și Europa de Est sunt oferite două noi motoare, fără hibrid: unul de 2,4 litri și 279 CP (NX 350) și unul de 2,5 litri și 199 CP (NX 250). Ambele oferă tracțiune integrală și cutie de viteze de viteze automată, cu 8 trepte.

Noua generație NX va debuta pe piață către finalul acestui an.

 

 

 

 

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.

Acest site utilizeaza "cookies". Accept Ce înseamnă "Cookie"?