Home MagazinReportaje 1000 km cu Hyundai Santa Fe

1000 km cu Hyundai Santa Fe

de

Noul Hyundai Santa Fe are multe de demonstrat pentru a dovedi că se poate lupta de la egal la egal cu competitorii mult mai titrați din segment. Suntem siguri că o călătorie de 1000 km este un test relevant pentru a vedea dacă mașina se ridică la nivelul așteptărilor.

Reportaj Santa Fe_4

Text: Alexandru Gugoașă

Fie și dacă ne uităm doar la poze, înțelegem ce distanță uriașă a parcurs Santa Fe de la prima generație, lansată în 2001, trecând prin a doua, care a „trăit“ din 2006 până acum, ajungând la cea din prezent. Practic, sunt salturi uriașe de la o ge­ne­rație la alta, mai ales dacă vorbim de prezent. Noua Santa Fe nu mai are aproape nimic în comun cu predecesoarea din punct de vedere vizual, și asta e foarte bine. Santa Fe s-a lepădat de imaginea de mașină mare, dar ieftină, bună de folosit mai ales de către familiștii care nu au mari pretenții în materie de stil. Odată cu noua imagine vin însă și pretențiile mai mari, fiindcă un model bine echipat, precum cel de test, se apropie vertiginos de 41.000 de euro, dar măcar are cutie automată și sistem de navigație cu touchscreen și cameră video pentru marșarier. Pentru a merita banii aceștia, Santa Fe trebuie să îndeplinească o serie de criterii ce țin nu numai de stil și dotări, ci și de rafinament și confort. Dar, mai presus de orice, trebuie să-ți dea sentimentul că te afli într-o mașină din clasele superioare.

Așadar, am plecat la drum și am ales orașul Sibiu ca punct terminus. Ruta a inclus și un ocol până la Dunăre, și un drum pe Transfăgărășan. Scopul în sine nu a fost să atingem ținta celor 1000 km, ci de a testa mașina pe toate tipurile de drum, de la orașe, autostrăzi până la drumuri ce ne-au dus în creierii munților.

Dotată cu un propulsor diesel de 2,2 l și 197 CP și cutie automată, Santa Fe, se pliază foarte bine pe cerințele unei asemenea călătorii lungi, desfășurată pe parcursul a două zile. Mai mult, dotările ce țin de confort – sistem de navigație, scaun șofer reglabil electric și tapițerie de piele – au darul de a ne face viața mai plăcută. Setăm ruta pe sistemul de navigație cu ecran tactil și pornim la drum.

Prima oprire, scurtă de altfel, este Giurgiu, la granița cu Bulgaria. Până aici, totul bine, trafic lejer la ieșirea din București, dovadă a faptului că am fost inspirați alegând dimineața unei sâmbete însorite ca moment de plecare. SUV-ul nostru absoarbe foarte bine gropile și denivelările de la ieșirea din București spre sud, nereparate de ani de zile, și apoi, după câțiva kilometri, se așterne la drum pe cele patru benzi bine asfaltate și întreținute ale șoselei ce duce către Giurgiu. Doar direcția vagă, specifică mai degrabă unui SUV american, în ciuda posibilității de a alege între modurile Confort, Normal și Sport, umbrește oarecum calitățile mașinii.

Articole similare