Home Salonul Auto de la Munchen SUV electric Smart Concept #1 prezentat la salonul IAA de la Munchen

SUV electric Smart Concept #1 prezentat la salonul IAA de la Munchen

de Răzvan Măgureanu
Smart Concept #1 SUV electric 2022

SUV electric Smart Concept #1 este primul rezultat al noului joint venture Mercedes-Geely pentru revitalizarea mărcii Smart. Este construit în China pe platformă Geely dar are design Mercedes și se va vinde din 2022 inclusiv în Europa.

Marca Smart nu a fost niciodată profitabilă. Succesorul lui Dieter Zetsche, Ola Kallenius, nu a dorit să mai păstreze modele și brandurile neprofitabile pentru a putea direcționa toate resursele către noua gamă electrică.
Astfel, între a închide marca sau a continua cu un partener, Kallenius a ales cea de-a doua soluție mai ales că Geely, care este în acest moment cel mai mare acționar Mercedes, și-a manifestat interesul pentru un joint venture.
Astfel, la finalul lui 2019, Geely și Mercedes au format un joint venture Smart Automobile, care să se ocupe de dezvoltarea ulterioară a mărcii. Producția va fi mutată în China în uzinele lui Geely, modelele vor fi dezvoltate pe platforme Geely dar designul va fi realizat de Mercedes.

Smart Concept #1 SUV electric 2022

primul rezultat al acestei cooperări este SUV-ul electric Smart denumit simplu Concept #1 care a fopst prezentat la salonul auto de la Munchen într-o formă foarte aproape de cea finală de producție, așa cum declară cei de la Smart. Modelulș ar urma să fie lansat în 2022 și să se vândă inclusiv în Europa.

Cu o lungime de 4,29 metri, o lățime de 1,91 metri și o înălțime de 1,70 metri, SUV-ul electric Smart are gabaritul unui SUV de clasă mică gen Renault Captur sau Peugeot 2008 cu singura diferență că lățimea de 1,91 metri este sensibil mai mare decât a rivalilor francezi menționați. Construit pe platforma electrică dedicată SEA a lui Geely, SUV-ul Smart are un ampatament generos de 2,75 metri.

Smart Concept #1 SUV electric 2022

Conceptul expus la Munchen este spectaculos. Are uși spate care se deschid în sens invers, nu există montant central iar ușile nu au ramă la geamuri. Interiorul este configurat cu patru scaune individuale. la exterior, pragurile și pasajele roților sunt protejate de un plastic negru robust iar jantele sunt de 21 inch încălțate cu pneuri 255/40.

Revenind cu picioarele pe pământ, multe dintre aceste lucruri nu se vor regăsi în producția de serie. Ușile spate se vor deschide normal și va exista montant central. iar interiorul va oferi cinci locuri și banchetă în spate.

Însă modelul de serie va atrage totuși prin acoperișul interesant. Acesta seamănă cu o cască de baseball care se întinde de la montantul spate pe care este inscripționată sigla Smart până deasupra parbrizului.

Interiorul se remarcă prin consola centrală aeriană care se continuă cu tunelul median. Piesa centrală este displayul de sine stătător al sistemului multimedia cu o diagonală de 12,8 inch.

Smart Concept #1 SUV electric 2022

Nu s-au dat încă prea multe detalii despre propulsie dar colegii de la auto motor und sport vorbesc despre un motor spate de circa 250 km și o baterie de aproape 70 kWh care va conferi o autonomie WLTP de circa 440 km.

SUV-ul electric Smart este doar primul din noua generație de modele Smart. Așa cum a anunțat Mercedes, brandul Smart va rămâne exclusiv electric și gama va fi lărgită și cu alte modele din care nu va lipsi un succesor pentru Smart Fortwo.

Smart Concept #1 SUV electric 2022Smart Concept #1 SUV electric 2022Smart Concept #1 SUV electric 2022Smart Concept #1 SUV electric 2022Smart Concept #1 SUV electric 2022Smart Concept #1 SUV electric 2022Smart Concept #1 SUV electric 2022Smart Concept #1 SUV electric 2022

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.