Home MagazinReportaje Aventură în Carpați

Aventură în Carpați

de

Despre traseu

Dacă vrei să ajungi din Capitală și orașele centrale către sud-vest, drumul cel mai scurt este Pitești – Craiova – Strehaia. Mai plat, mai anodin. Dacă nu te grăbești, alege drumul Olteniei de sub Munte, unde poți trăi o experiență culturală bogată: după ce șerpuiești prin marele Muzeu al Satului ce se desfășoară pe dealuri argeșene și vâlcene, ajungi la trovanții de la Costești – celebre sculpturi pe care natura le-a făcut cu 10 milioane de ani în urmă, inspirându-se după Brâncuși –; dai o raită pe la Mănăstirea Bistrița, veche de o jumătate mileniu; la Horezu, capitala ceramicii, cumperi vase cu și fără cocoși, dar nu poți ocoli nici frumoasa mănăstire, deoarece e patrimoniu UNESCO; de la Târgu Jiu la Hobița, ai axa Brâncuși; urmează Tismana, Ponoarele, și tot așa până la Dunăre.

Dar avem o sugestie și mai și. Paralel cu șoseaua culturală, există un drum prin Carpații Meridionali, puțin explorat, deși e perfect logic. Și e logic pentru că e geo… logic. Cu milioane de ani în urmă, Carpații Meridionali au fost despicați de-a lungul de falii ce formează un aliniament vizibil bine din satelit. Pe coridorul trasat de forțele telurice s-au instalat apoi râuri, care au ros și au format văi cu pereți abrupți, uneori prăpăstioși. Unele ape curg spre apus, cum sunt Cerna și Jiețul. Altele, spre răsărit, precum Jiul Unguresc și Lotrul. Puse cap la cap, aceste văi tectonice formează un coridor intracarpatic de toată frumusețea.

Cu mult înainte, culoarul ascuns între munți, cu un climat de adăpost, a fost explorat de specii iubitoare de căldură. Pe aici, pe sub păduri de foioase, alun-turcesc, corn, liliac sălbatic, arbori de care spânzură liane, au pătruns adânc în Carpați, venind dinspre coasta dalmată, solii faunei mediteraneene, precum vipera-cu-corn și scorpionul, care au ajuns până la poalele Făgărașului. Dar, sosit pe plaiul mioritic, temutul scorpion s-a transformat într-o făptură timidă și blajină, de aceea l-am ales ca mascotă a scurtei noastre explorări.

Până nu de mult, doar unele tronsoane din acest culoar dintre munți erau accesibile cu mașina. Acum, traseul poate fi străbătut într-o zi, trecând peste mai multe cumpene de ape. Dar ar fi păcat de atâta grabă.

Articole similare

Comentarii închise.