Home Știri Garanția bateriilor la modelele electrice din România

Garanția bateriilor la modelele electrice din România

de Răzvan Măgureanu
garantia bateriilor Mercedes EQS

Garanția bateriilor modelelor electrice este foarte importantă deoarece bateria este cea mai scumpă componentă a unei mașini electrice. De aceea, o perioadă mai lungă de garanție este de preferat.

Majoritatea producătorilor oferă o garanție de 8 ani sau 160.000 km pentru baterie cu condiția menținerii a minim 70% din capacitatea inițială. Există un așa numit indice de sănătate a bateriei (SOC) care poate determina cât din capacitatea inițială a bateriei s-a păstrat. În caz că aceasta scade sub 70% în primii 8 ani sau 160.000 km, producătorul este obligat să o schimbe integral sau doar modulele care au probleme acolo unde acest lucru este posibil.

Este foarte important să știți  care sunt aceste perioade de garanții și atunci când vreți să cumpărați o mașină electrică second hand. În aceste cazuri este absolut necesară verificarea indicelui SOC într-un service. Dacă mașina pe care o vreți să cumpărați se apropie de limita de km sau de ani oferită de garanție, baterie trebuie verificată cu atenție.

În discuția cu cel care vrea să vă vândă mașina este bine să încercați să aflați dacă a încărcat-o de obicei la maxim sau doar până la 80%, dacă a încărcat-o acasă mai lent la o stație AC mai lentă sau a încărcat des la stații de mare putere DC. Încărcarea la stații rapide de mare putere și la un procent până aproape de maximul de 100% ca și menținerea bateriei sub 10% conduce la degradarea ei.

Audi 
Audi are deja o întreagă gamă de automobile electrice în mai multe segmente, de la primul EV al mărcii, e-tron, la Q4 e-tron și e-tron GT. Audi garantează bateria pentru 8 ani, în limita a 160.000 km și spune că aceasta poate fi și reparată, nu doar înlocuită.

BMW 
BMW oferă o garanție de 8 ani sau 160.000 km pentru toate bateriile modelelor electrice și PHEV.  Aici sunt incluse și modelele noi iX și i4.

Dacia 
Singurul model electric de la Dacia oferă o garanție a bateriei de 8 ani, la fel ca la modelele mult mai scumpe dar doar pe o distanță de 120.000 km, mai mică decât la concurență. Însă Dacia oferă această garanție pentru un procent de 75% din capacitatea inițială a bateriie, mai mare cu 5% decât la restul producătorilor.

Ford
Și Ford se înscrie în linia generală, cu garanție de 8 ani sau 160.000 km (70% din capacitate) pentru bateria lui Mach-E, singurul model electric Ford. Merită menționat însă că, din 2024, Ford Puma va veni și în versiune strict electrică, producția urmând să se desfășoare la uzina din Craiova, după recenta preluare a acesteia de către Ford Otosan.

Hyundai 
Hyundai oferă o garanție la baterie de 8 ani sau 160.000 km la modelele electrice Kona și Ioniq 5.

Jaguar 
Jaguar are un singur model electric, i-Pace, care este deja în al patrulea an de producție. Modelul britanic asamblat de Magna Steyr în Graz (Austria) are o baterie de 90 kWh (84,7 kWh, net), care oferă autonomie teoretică de 470 km (WLTP). Jaguar oferă garanție de 8 ani, în limita a 160.000 km pentru 70% din capacitatea bateriei, și precizează că aceasta “este proiectată sa depășească durata de exploatare a mașinii”.

Kia 
Kia oferă aceeași garanție de 7 ani și 150.000 km ca pentru toată mașina și pentru baterii atât la modelele electrice cât și la cele hibride și Plug In Hybrid. Acest lucru este valabil pentru toate modelele inclusiv noul EV6. 

Mercedes 
Modelele electrice mai ieftine din gama compactă precum EQA și EQB dar și SUV-ul de clasă medie EQC au o garanțiue a bateriei de 8 ani sau 160.000 km. Însă modelele mai scumpe construite pe platforma EVA precum Mercedes EQS beneficiază de cea mai extinsă perioadă de garanție existentă în prezent pentru baterii: 10 ani sau 250.000 km. În ambelke cazuri garanție este valabilă pentru un procent de minim 70% din capacitatea inițială.

Nissan 
Nissan are deocamdată un singur model electric, Leaf, dar curând va ajunge la noi și Ariya. Garanția pentru baterie este de 8 ani, în limita a 160.000 km.

Opel
Fratele german din grupul Stellantis, Opel, oferă aceeași garanție pentru bateria modelelor sale electrice (Corsa-e, Mokka-e, Combo-e, Vivaro-E, Zafira-e), ca și în cazul electricelor produse sub mărcile Peugeot și Citroen: 8 ani sau 160.000 km.

Peugeot
Gama EV-urilor Peugeot cuprinde deja modelele de clasă mică e-208, e-2008, plus e-Rifter și e-Traveller. În România, garanția bateriilor, atât pentru electrice, cât și pentru modelele PHEV, este de 8 ani, în limita a 160.000 km, pentru un procent de degradare a bateriei de maxim 30%.

Renault
Renault oferă o garanție de 8 ani sau 160.000 km pentru un procent de 70% din capacitatea inițială inclusiv pentru noul Renault Megane E-Tech.

Skoda
Skoda garantează bateriile pentru toate modelele sale pentru o perioadă de 8 ani și 160.000 km cu condiția menținerii a 70% din capacitatea inițială.

Tesla
Tesla oferă garanții diferite la baterii în funcție de model. Cea mai mică garanție o are Model 3 Standard range, de 8 ani sau 160.000 km. Modelele Model 3 Long Range și Model 3 Performance au o garanție la baterie de 8 ani și 192.000 km. Modelele mai scumpe, Tesla Model S și Model X au garanție de 8 ani sau 240.000 km. În toate cazurile bateria trebuie să își mențină după 8 ani minim 70% din capacitatea inițială.

Toyota
Avem deja prețuri pentru primul model full-electric Toyota, bZ4X, care poate fi rezervat în România. Acesta are, indiferent de motorizare, o singură baterie, de 71,4 kWh și Toyota spune că testele interne de până acum arată că pierde doar 10% din capacitate în 10 ani sau 240.000 km parcurși. Totuși, bateria este garantată timp de 10 ani, în limita a 240.000 km, pentru 70% din capacitatea bateriei.

VW
Toate modelele construite pe noua platformă MEB, de la ID.3 la ID.4, ID.5 și ID. Buzz au o garanție la baterie de 8 ani sau 150.000 km cu condiția menținerii a minim 70% din capacitatea inițială.

 

 

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.